Richard Bjørnstål fra Terrengtransport sitter bak spakene og har hatt jobben med å rydde i elva. Foto: Jarle R. Martinsen
I flere uker har gravemaskinene jobbet i Mandalselva på oppdrag fra Agder Energi. Man anslår at produksjonen av laksesmolt vil øke med 40-45 prosent som følge av prosjektet. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Det er all grunn til å tro at det som nå skjer vil øke antall laksesmolt i området opprydningen skjer med over 50 prosent, sier forsker Torbjørn Forseth ved Norsk institutt for naturforskning.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Litt over Laudal kraftstasjon og mot Mannflåvatnet 4-5 kilometer lenger nord har gravemaskiner i flere uker fjernet åtte terskler i elva. Disse ble plassert tidlig på 1980-tallet for å skape et vannspeil i en tid da det var svært lite vann i elva.

Det er all grunn til å tro at det som nå skjer vil øke antall laksesmolt

I dag fosser det forbi 6000 liter i sekunder om vinteren og om sommeren opp mot 25.000 liter.

Slipper mer vann

Årsaken er at energiselskapet slipper mye mer vann ut i selve elva enn gjennom kraftstasjonene i Bjelland og Laudal.

— Det betyr naturligvis mindre kraftproduksjon, men gjør forholdene mye mer levelig for laksen, sier spesialrådgiveren i Agder Energi Aleksander L. Andersen.

Richard Bjørnstål fra Terrengtransport sitter bak spakene og har hatt jobben med å rydde i elva. Foto: Jarle R. Martinsen

De åtte tersklene det er snakk om har bidratt til å heve selve elva, men de har samtidig gjort det vanskelig for laksen å passere.— Med økt vannføing har tersklene utspilt sin rolle samtidig som de har hatt en negativ virkning på fiskens vandring, gyting og oppvekst, sier Andersen.

5 millioner

Jobben Agder Energi gjør i elva koster fem millioner kroner. Men siden skal det brukes mye midler for å forske på hva dette har slags effekt på lakseproduksjonen.

LES OGSÅ: De gjør livet letter for laksen

Tor Åge Kleveland er grunneier på Kleveland der arbeidet til Agder Energi foregår. Han forteller at flere med ham var skeptiske til arbeidet som foregår.

I flere uker har gravemaskinene jobbet i Mandalselva på oppdrag fra Agder Energi. Man anslår at produksjonen av laksesmolt vil øke med 40-45 prosent som følge av prosjektet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi fryktet jo hva dette ville gjøre med elva og at den ville bli mye mindre. Men det virker til å bli bra, sier han.Han sier at selv om jobben fra Agder Energi betyr at det kommer mer laks i elva, ønsker ikke han å tilrettelegge for fisking langs den delen av elva han eier.

— Det blir for tett opp mot gården med fiskere. Jeg tror også andre grunneiere i området føler det på samme vis, sier Kleveland.

Fikk kritikk

Sommeren 2014 fikk Agder Energi mye kritikk etter at mye smolt døde da for lite vann ble sluppet gjennom Bjelland kraftstasjon.

— Forskjell i vannstanden kommer jo av hvor mye nedbør vi har og etterspørselen etter strøm. Nå får vi hjelp av forskere til å finne ut hvordan vi skal drive vannføringen til det beste for laksen, sier Svein Haugland, fagansvarlig for miljø i Agder Energi.

- Unikt i landssammenheng

Forsker ved Norsk institutt for naturforskning, Torbjørn Forseth, sier at det Agder Energi gjør ved Laudal kraftstasjon er unikt i landssammenheng.

- Dette er det største restaureringsprospektet i sitt slag noensinne i Norge. Jeg tror også dette vil rangere høyt internasjonalt, sier han.

Han anslår at smoltproduksjonen i dette området vil øke med over 50 prosent som handler om mange tusen flere smolt i året.

— Selv om de fleste ikke overlever, betyr det likevel over tid en stor økning i laksestammen langs hele elva, ikke bare ved Laudal, sier han.

Han forteller at liknende tiltak ble gjort i Nidelva i Arendal for noen år tilbake. Der var tre terskler plassert i sin tid.

- Da disse ble fjernet økt smoltproduksjonen voldsomt, sier Forseth.