— Jeg skjønner ikke denne bekymringen. Det er slett ikke lite fisk. Det er bare så få fiskere. Da blir fangstallene dårlige. Jeg kjørte hele elva nylig, og traff bare to fiskere.

Det sier Terje Svendsen i fiskeoppsynet. Han satt med markstanga utenfor Vigeland Hovedgård fredag. Det nappet ikke, men laksen hoppet ute i stryket

Svendsen mener det ikke er grunn til å rope varsko fordi om svela (smålaksen) ser ut til å komme sent i år.

Bekymret

Laksefisker Petter Emil Wikøren, som Fædrelandsvennen laget videoreportasje om da laksefisket startet, er helt uenig.

  • Fangstallene er som fotballtabellen. De lyver ikke. Jeg er veldig bekymret.

Danskene Jan Thomsen fra Sæby og Nils Thorndahl fra Fredrikshavn har fisket i Otra i godt over ti år. Thomsen fikk en sjørret fredag, ellers har det vært dårlig. Men de ser mye fisk. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Fangstallene er som fotballtabellen. De lyver ikke. Jeg er veldig bekymret. Jeg fisket nede ved Sødal hele forrige uke. Det er særdeles lite fisk både se og få. Selvsagt hopper den oppe ved Vigeland. Der er det alltid fisk. I de gode årene sto den og stanget nede ved Sødal, men det gjør den ikke lenger, sier Wikøren.

Dårligste på ti år

Til nå i år er det fanget 326 laks med en samlet vekt på 1221 kilo i Otra. Det er de dårligste fangstallene på minst ti år. Oversikten på www.scanatura.no går tilbake til 2006, og ifølge tallene er 2015 aller dårligste år.

I fjor var det tatt over 1600 kilo på samme tid, i 2013 var tallene 1290 kilo men i 2011 var man oppe i 2826 kilo. I 2006 og 2008 var det fisket over 3,5 tonn på denne tiden av året.

Ingen uker i år har det blitt landet ovrer 250 kilo fisk. I de beste forsommer-sesongene ble det tatt både 500 og 600 kilo i uka.

Selv om sesongen samlet er dårlig, er 2015 likevel året for den store fiskerekorden. Laksefisker Johan Persson Friberg fikk selveste storlaksen tidlig i juli. Start-trener Mons Ivar Mjelde har også fått fin fisk i år.

Vil forkorte fisket

Harald Endresen, talsmann i Otra Laxefiskelag.

Wikøren mener elveeierlaget og myndighetene må vurdere å stenge fisket 31. august. Å holde på til 15. september mener han er helt feil når fangstene er så dårlige.— På sikt må det inn mye større ressurser til å renovere gytebekker. Muligens må vi til med å sette ut fisk også. Jeg er skikkelig bekymret. Det meldees om lite laks over hele landet, med unntak av trøndelagsellvene. Det er en unik ressurs som vi må ta vare på, sier Wikøren.

Talsmann i Otra Laxefiskelag er Harald Endresen. Han sier elveeierne selvsagt vil bevare laksen i Otra..

— Vi vil ikke sage av greina vi sitter på, men jeg er optimist og slett ikke bekymret. Det er dårligere enn i fjor, men ikke mye verre enn i 2013. Fortsetter det med dårlige tall, må vi vurdere å kutte september-fisket. Men plutselig kommer smålaksen. Den er sen i år. Plutselig endres alt. Det er for tidlig å bli pessimist, sier han.

Fornøyde dansker

— Det er masse laks i Otra, problemet er at den biter ikke.

Det sier Nils Thorndahl til Fædrelandsvennen. Dansken fra Fredrikshavn tar flere turer til Otra hvert år sammen med sin kamerat Jan Thomsen fra Sæby.

— Otra er ei flott elv, og det er ikke kostbart. Vi fisker bare her. Det snakkes om et dårlig år. Vi vet ikke. Det er mye fisk i elva, veldig mye. Problemet er at den ikke vil bite på, sier Thorndahl der han sitter og ser på mark-duppen ved Haus.

Kompis Jan Thomsen kommer bortom, etter å ha landet en liten sjøørret. Han er enig i at problemet ikke er lite fisk, men heller dårlige fangster.

— Myndighetene vet nok å sikre bestandene. Vi trives og vil i alle fall komme tilbake. Vi bor hos en bekjent på Mosby og fisker her ved Haus. Sone tre er så lang, vet du, smiler Thomsen.

Fagfolkene vurderer

Miljøverndirektør hos fylkesmannen, Ørnulf Haraldstad, er på ferie. Først neste uke skal fylkesmannen gjøre sin midtsesong-evaluering av laksefisket. Miljøverndirektoratet vurderte for et par uker siden å sette inn ekstraordinære nasjonale tiltak, men kom til at det ikke var nødvendig likevel.

Prosedyren sier at det skal settes inn ekstraordinære tiltak når lakseinnsiget på et gitt tidspunkt i sesongen er 50 prosent eller mindre enn normalen.

— Vi var bekymret, men en positiv utvikling de siste ukene gjør at vi vurderer det slik at behovet for ekstraordinære tiltak ikke er til stede, sier fungerende seksjonsleder Jarle Steinkjer i en pressemelding.

Dårlig i Mandalselva også

Også i Mandalselva landes det færre fisk enn i fjor. Til nå er det tatt 505 laks på til sammen 1794 kilo i Agders beste lakseelv. På samme tidsrom i fjor var fangsten 788 fisk på 2833 kilo.

— Det meldes om innsig av mer fisk nå. Vi er ikke bekymret. Det snakkes om at smålaksen kommer nå, sier leder av Mandalselva elveeierlag, Geir Hananger.

Han avventer uansett hva fylkesmannen sier neste uke når fagfolkene er tilbake fra ferie og skal gjennomføre sin midtsesong-vurdering.

  • Fortsetter det med dårlige tall, må vi vurdere å kutte september-fisket. Men plutselig kommer smålaksen.