Den raske reduksjonen i vannstanden førte til at flere tusen smolt og lakseyngel strandet og døde, og Norges Vassdrags— og Energidirektorat (NVE) ila derfor regulantene en bot på 400.000 kroner.

I vår ble vedtaket påklaget, og for to uker siden kom svaret fra Olje- og energidepartementet. Brugseierforeningen får medhold, og slipper å betale.

Ikke enige

Daglig leder i Otteraaens Brugseierforening, Reidar Mork, sier de er fornøyde med å ha fått medhold i klagesaken.

Reidar Mork i Otteraaens Brugseierforening er glad for at de har fått medhold i klagen. Foto: Johs. Bj_rkeli

— Vi har jo hele tiden ment at den konklusjonen som NVE kom med ikke var riktig. De mente at dette dreide seg om brudd på to poster i manøvreringsreglementet, og derfor ble vi ilagt gebyr, noe vi ikke er enige i, sier Mork.- En av årsakene er at NVE tolket at den ene posten gjaldt vannstanden fra Byglandsfjorden og ned, mens vi har ment at denne posten dreide seg om vannstanden i selve fjorden. Vi er heller ikke enige i formulering «grovt uaktsomt» som NVE har brukt, i og med at vi har tydelige retningslinjer for reguleringen av vannstand.

Innrømmer feil

Likevel erkjenner Mork at det ble gjort feil under nedreguleringen for litt over et år siden.

— Vi har våre egne retningslinjer på hvordan dette skal foregå, men i dette tilfellet ble ikke de fulgt, noe som selvfølgelig ikke skal skje. Det er veldig beklagelig og noe vi skal jobbe for at ikke skal gjenta seg.

- Hvilke tiltak har dere gjort for at det ikke skal skje igjen?

— Det er snakk om en enda sterkere innskjerping av de rutinene vi allerede har. Så lenge vi følger rutinene vil ikke dette problemet oppstå, svarer Mork.

Fornøyde

— Det viktigste er at de erkjenner at det har blitt gjort en feil her, og at de setter i gang tiltak for at det ikke skal skje igjen, sier talsmann for Otra Laxefiskelag, Harald Endresen.

Konsekvensene av nedtappingen ble blant annet avdekket ved hjelp fra oppmerksomme laksefiskere, som sørget for foto- og videodokumentasjon av vannstanden.

Se video tatt av en fisker fra i fjor:

— Problemet var at det ble gjort for raskt. Det er mye småfisk som oppholder seg på grunt vann, og hvis vannstanden synker for fort, så rekker de ikke å svømme ut på dypere vann, sier han.

I en rapport utarbeidet av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) er det anslått at mellom 6900 og 9700 småfisk strandet.

— Det er jo snakk om store tall, selvfølgelig. Men nå er det en del svinn når det gjelder yngel uansett, så det er uvisst om det vil ha noen effekt på bestanden. Men det er selvsagt ikke noe som burde skje igjen, det er helt klart, sier Endresen.

Passer på elva

Endresen forsikrer om at laksefiskerne kommer til å holde øye med tilstandene i elva også i framtiden.

— Ja, vi har mange fiskere ute, og de følger med, ikke bare på vannstand, men på alle forhold som kan påvirke livet i elva. Det tror jeg gjelder alle som er glade i Otra, sier han, og legger til:

- Det er jo ikke så lenge siden vi fikk laksen tilbake hit, og fisken er en ressurs som vi må ta godt vare på.