AGDER/KRISTIANSAND: — Det nye systemet er først og fremst for tilreisende turister, fra Norge og fra utlandet, som ikke benytter seg av nettsidene og appene våre til daglig. Google Maps har mange brukere, og dette er en fin arena å synliggjøre kollektivtrafikken på, sier Siv Wiken, administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk (AKT).

I løpet av november vil det være mulig å zoome seg inn i Vest- og Aust-Agder via Google Maps, og slik få tilgang til sanntidssystemet som 250 busser på Sørlandet er en del av.

Busstopp og tider

Da vil man kunne se hvor bussholdeplassene i landsdelen er, og planlangt ankomst- og adgangstider til bussene som er på vei til og fra hvert enkelt busstopp.

— Google arbeider nå med å integrere våre sanntidsdata i Google Maps. Vi gjør også våre sanntidsdata tilgjengelige for andre utviklere, slik at de kan utvikle sine egne digitale reiseplanleggere, forteller Steinar Moberg Bjorøy, driftsleder for sanntid og billettering i AKT.

- Hvordan fungerer det nye systemet på Google Maps helt konkret?

— Alle bussene har GPS, slik at man ser hvilke posisjoner bussene har. Et system regner ut prognoser for hvor lang tid bussen vil bruke til det aktuelle busstoppet, og til andre busstopp. Leverandrøren av sanntidssystemet, firmaet Consat, leverer sanntidsdata på en «feed», som Google kobler seg opp til, forklarer Bjorøy.

- Først i Norden

Det koster mellom 100.000 og 200.000 kroner å utvikle AKT sitt sanntidssystem for Google Maps.

— Ifølge leverandøren av sanntidssystemet er vi først i Norden på Google Maps. Andre byer i Europa, som blant andre London, er allerede der, sier Bjorøy.

- Er det viktig å være først med ny teknologi?

— Målet vårt er å dele informasjon om busstidene med flest mulig. Men det er jo gøy at vi er først i Norden med systemet da, poengterer Siv Wiken.