— Hvis dette systemet gjør at vi kan legge om til raskere bussruter, er det en suksess, sier Thomas Ruud-Jensen, utviklingssjef i Agder Kollektivtrafikk (AKT).

Statens vegvesen i Kristiansand tester nå ut en ny funksjon i sanntidssystemet som ble innført 2013. ## Får fri bane

På bakgrunn av informasjon i sanntidssystemet, regnes det ut når en buss vil ankomme lyskryssene i byen. En forsinket buss gis prioritert, minst mulig ventetid og i beste fall grønt lys umiddelbart.

I løpet av sommeren skal samtlige lyskryss i Kristiansand gi grønt lys til forsinkede busser. Bildet er fra Festningsgata i Kristiansand, hvor det nye systemet nå testes på noen av lyskryssene. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det overordnende styringssystemet for trafikklysene er nå oppgradert, slik at det snakker med sanntidssystemet. Bussene skal varsle sin ankomst til signalanlegget en stund før bussen ankommer lyskrysset. Hvis en buss for eksempel ankommer lyskrysset om 15 sekunder, stoppes trafikken i andre retninger og bussen gis grønt lys, forklarer senioringeniør Jan Øyvind Pedersen i Statens vegvesen.

Kostnad

Systemet, som foreløpig kun testes ut i lyskryss i Festningsgata i Kristiansand, vil totalt koste rundt seks millioner kroner. I Oslo og Trondheim er tilsvarende systemer i bruk.

— Det er en del utstyr som må installeres rundt forbi i byen. I tillegg må lyskryssene programmeres riktig, slik at vi gir bussene riktig prioritet. Én buss er for eksempel verdt 100 biler - eller 200, sier senioringeniøren, som sier at følere i asfalten registrerer antall biler.

Kan spare minutter

Thomas Ruud-Jensen mener at systemet som gir bussene prioritet er et en av de viktigste funksjonene i sanntidssystemet.

— Det at bussene skal gis prioritering i lyskryssene, kan føre til at bussene sparer inn flere minutter. Det vil være et gode både for passasjerer og for bussjåfører, sier han.

— Alternativet er jo å bygge ut kollektivfelt, noe som er svært kostbart, poengterer utviklingssjefen.

Målet er at prioriteringssystemet skal innføres i samtlige lyskryss i Kristiansand i løpet av sommeren, ifølge Statens vegvesen.