KRISTIANSAND: — Vi har snakket om eldrebølgen i 10-15 år, og nå kommer den, konstaterer Jørgen Kristiansen (KrF), fungerende ordfører i Kristiansand kommune.

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om den varslede «eldrebølgen» i Kristiansand kommune fra 2020 og i årene fremover, da antall eldre over 80 år vil eskalere. Utgiftene til kommunen vil øke med 175 millioner kroner, og det er behov for mellom 500 og 600 nye årsverk i helse- og sosialsektoren, ifølge helse- og sosialdirektør Wenche P. Delhi.

Budsjetter og antall ansatte må økes ytterliggere i årene fremover.

- Bruker mindre enn andre

Jørgen Kristiansen sier at kommunen driver en svært effektiv og rimelig eldreomsorg.

— Vi bruker i snitt 70 millioner kroner mindre enn sammenliknbare kommuner i Norge, på grunn effektiviteten i eldreomsorgen. Det er ingenting som tyder på at vi har en dårligere eldreomsorg enn andre fordi vi bruker mindre penger, forteller han.

Jørgen Kristiansen (KrF), fungerende ordfører i Kristiansand kommune. Foto: Kjartan Bjelland

Kristiansen mener at nøkkelen til å lykkes med en god eldreomsorg i byen, blant annet er å få eldre til å bo hjemme lengst mulig og å satse på teknologiske løsninger.

— Ikke et problem

Når det gjelder finansieringen av ansettelsen av flere hundre nye helsearbeidere, nye institusjonsplasser og nye omsorgsboliger, tror han ikke at dette blir et problem.

— Kristiansand og Stavanger er de eneste byene i Norge med en positiv arbeidskrafterstatningsrate. For Kristiansand sin del vil det si at for hver person som er på vei ut av arbeidslivet, er 1,3 person på vei inn i arbeidslivet. Dette medfører at vi står bedre rustet når det gjelder antall skattebetalere som blant annet kan betale for eldreomsorgen, poengter ordføreren.

— Vi har jo et budsjett på fire milliarder kroner. Jeg er ikke bekymret for at vi ikke skal kunne levere en god eldreomsorg i fremtiden, oppsummerer han.

- Positivt med eldrebølge

Trond Henry Blattmann (Ap), bystyrerepresentant for Kristiansand Arbeiderparti, er klar på at det er det offentlige som må betale for eldreomsorgen.

Trond Henry Blattmann (Ap), bystyrerepresentant for Kristiansand Arbeiderparti Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har et velferdssystem som sier at det er kommunens ansvar å ivareta sine eldre. Kristiansand kommune har en god tradisjon med å la eldre bo hjemme lengst mulig, med de hjelpemidler, og den omsorg og bistand som trengs. Kostnaden må det offentlige ta. Det finnes ikke noe alternativ, understreker Blattmann, som sier det hele handler om prioriteringer fra administrasjonens side.

— Det er åpenbart en utfordring for samfunnet å håndtere et økende antall pleietrengende. Den største utfordringen er på mange måter å skaffe nok hender, og å få unge til å utdanne seg innen helse- og omsorgsyrker. Da må vi gjøre sektoren så attraktiv som mulig, slik at flere kan tenke seg å jobbe der, fortsetter han.

Bystyrerepresentanten poengterer at det også er positivt med en «eldrebølge».

— Det betyr at folk lever lengre, og at de har et godt liv, sier Blattmann.

- Kommunen må tenke mer utradisjonelt

Melissa Lesamana (SV) mener Kristiansand kommune må tenke mer spenstig for å gi de eldre et bedre liv.

— Vi har organisert eldreomsorgen vår på samme måte i mange år. Jeg er opptatt av at vi må tenke mer utradisjonelt, sier Melissa Lesamana, gruppeleder for SV i Kristiansand bystyre, om eldrebølgen i 2020.

Melissa Lesamana, gruppeleder for SV i Kristiansand bystyre. Foto: Kjartan Bjelland

Hun mener det eksempelvis kan være et alternativ å etablere barnehager og eldresenter på samme sted.

—  Da kan de eldre følge med på lekende barn. Jeg tror vi er tjent på at vi ikke bare har fokus på enerom i forbindelse med eldrebølgen. Kanskje ensomhet er det største problemet vi står overfor? Eldre må få et variert tilbud, poengterer Lesamana, som også er opptatt av problematikken rundt demens.

— Jo flere eldre vi får, jo flere demente blir det. Dette er en gruppe som er ekstra ressurskrevende. Det er gledelig at folk lever lengre, samtidig som det er krevende.

- Frykter du kutt i andre kommunale tilbud, som følge av økende utgifter til eldreomsorgen?

—  Nei. SV er klokkeklare på omfordeling i offentlige sektor, at man eksempelvis kutter ut skatteletter og omfordeler ressursene til velferd i stedet.