KRISTIANSAND: — Vi har dårlig tid, sier Wenche P. Delhi, helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune.

I 2020 går startskuddet for den såkalte eldrebølgen. Fra da av er det varslet sterk vekst i antall eldre over 80 år, både i Kristiansand og i Norge generelt.

LES OGSÅ: Ser positivt på eldrebølgen: - En bølge av ressurssterke mennesker

Dobling på 20 år

Fra 2020 og ti år fram i tid vil antall mottakere av hjemmebaserte tjenester som er over 80 år, øke fra 1100 personer til 1570 personer i Kristiansand, ifølge dokumentet «Speilmelding 2030» fra Kristiansand kommune. Fra år 2030 til 2040 er økningen på 580 personer til en total på 2150 mottakere.

Fra 2020 til 2040 er det altså nærmere en dobling av antall eldre mottakere av hjemmebaserte tjeneste. I det samme tidsrommet er det også behov for en dobling av antall institusjonsplasser og omsorgsboliger i kommunen. Det er dersom tjenestene skal leveres på samme måte som i dag.

Wenche P. Delhi, helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune. Foto: Kjartan Bjelland

500-600 årsverk

Ifølge Delhi er det behov for å øke budsjettene til helse— og sosialsektoren med rundt 175 millioner kroner i 2020, sammenliknet med i dag. Hun kalkulerer at det samtidig er behov for mellom 500 og 600 ekstra årsverk i sektoren. Budsjettene og antall ansatte må økes ytterliggere i årene som følger.

— Vi må tenke annerledes for å takle utfordringene, og for å få mest mulig ut av ressursene, understreker helse- og sosialdirektøren.

Eirik Abildsnes, forskningsrådgiver og assisterende kommuneoverlege i Kristiansand kommune. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vedvarende endring

Eirik Abildsne s , forskningsrådgiver og assisterende kommuneoverlege i Kristiansand, sier at kommunen står overfor en vedvarende befolkningsendring.

— Vi får betydelige økte kostnader når det gjelder å tilby eldre helse- og omsorgstjenester. Det vil bli mangel på helsepersonell, og merkbart færre arbeidsføre mennesker i kommunen generelt, sier han.

— For å gi de eldre gode tjenester med et begrenset antall ansatte helsearbeidere, må vi arbeide smartere, ta i bruk mer teknologi og prioritere strammere enn vi gjør i dag. Samtidig må flere mestre helseutfordringene selv eller ved hjelp av sine nærmeste, fortsetter Abildsnes.

- Det siste høres litt dramatisk ut?

— Ting er utfordrende, og det er derfor helse-Norge arbeider med nye måter å organisere helsetjenestene på.

Vil ha flere eldre hjemme

Forrige uke skrev Fædrelandsvennen om det kommunale prosjektet Hverdagsrehabilitering, der hensikten er å trene opp 400 eldre i Kristiansand årlig. Poenget er å bedre helsen deres og gjøre dem mer selvhjulpne i hverdagen.

Det er et strategisk mål for Kristiansand kommune at de eldre skal holde seg mest mulig friske, slik at det legges beslag på færrest mulig sykehjemsplasser. Derfor har kommunen over tid satset sterkt på hjemmebaserte tjenester.

— De eldre selv vil helst bo hjemme lengst mulig. Kommunen ønsker å bistå de eldre med den hjelpen de trenger hjemme. Dermed unngår vi at de må benytte heltids omsorgsplasser, noe som er mye mer kostnadskrevende enn hjemmebaserte tjenester. Målet er at andelen mennesker som har behov for sykehjem er lavest mulig, understreker Wenche Delhi, som sier at Kristiansand er en av byene i Norge som satser mest på hjemmeboende eldre.

- Må samarbeide mer med private og frivillige

Frivillige og private aktører kan bli sentrale for å håndtere et økende antall eldre i Kristiansand kommune.

— For å levere fremtidsrettede helse- og omsorgstjenester krever dette et utstrakt samarbeid med privat sektor og frivillige aktører. Vi klarer ikke å løse dette store oppdraget alene. Vi har ikke svarene på hvordan dette skal gjøres, men vi må legge nye strategier for hvordan vi kan gå i dialog med disse aktørene, sier Janne Brunborg om utfordringene med et økende antall eldre i kommunen.

Jann Brunborg, strategisk rådgiver og prosjektleder for "Speilmelding 2030". Foto: Tormod Flem Vegge

Hun er strategisk rådgiver og prosjektleder for dokumentet «Speilmelding 2030», som er Kristiansand kommunes kunnskapsgrunnlag for hvordan kommunen skal håndtere fremtidige utfordringer i helse— og omsorgssektoren.

— De nye utfordringene gjør at kommunen må gjøre hardere prioriteringer når det gjelder ressursbruk, påpeker rådgiveren, som opplyser at «speilmeldingen» skal legges fram i bystyret for debatt 16. mars.

LES OGSÅ: Ser positivt på eldrebølgen: - En bølge av ressurssterke mennesker

Kristiansand kommune trenger flere hundre nye årsverk i helsesektoren, for å møte den økende andelen eldre i kommunen. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Tormod Flem Vegge