Direktøren tappet Kristiansand-selskapets konto for 2,5 millioner kroner, opplyste styrelederen til Fædrelandsvennen torsdag. For dette er direktøren siktet for økonomisk utroskap.

Summen fra selskapet gikk videre til et familiemedlem av direktøren. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til skal mannen i 60-årene ha betalt ut til sammen rundt ti millioner kroner til den nå bedragerisiktede 39-åringen. Det meste skal direktøren ha tatt fra egen lomme.

— Vi ønsker ikke å kommentere dette utover at bedragerisaken dreier seg om et betydelig millionbeløp, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet.

- Intetanende

Den bedragerisiktede mannen ble torsdag varetektsfengslet i fire uker. Direktøren skal ikke ha ant at pengene han betalte ut gikk til 39-åringens utenlandske gambling.

— Min klient tar på seg hundre prosent ansvar for dette. Han sier også at han har gjort dette på en slik måte at tredjemann ikke kunne ha ant noen ugler i mosen, uttalte 39-åringens forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen etter fengslingsmøtet torsdag.

Gebyrer til Norges Bank

TV2skriver at 39-åringen skal ha overbevist direktøren om at han trengte pengene til å betale gebyrer til Norges Bank for å få ut en større spillegevinst i utlandet. For å gjennomføre svindelen skal en kamerat i 40-årene ha ringt direktøren og utgitt seg for å være representant for en bank. Kammeraten er nå siktet for medvikning til grovt bedrageri.

— Min klient har fått en person til å hjelpe seg med opplegget, men denne personen har ikke fått noe utbytte av dette, uttalte forsvarer Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen torsdag.

Klienten er dømt to ganger tidligere for bedrageri. Også disse gangene var formålet å få tak i penger som kunne brukes til gambling. I 2005 ble han drømt til to års fengsel for grovt bedrageri mot nærmere 20 fornærmede for rundt ni millioner kroner. Tre år senere fikk han samme straff for en liknende svindel.

Anmeldt av Økokrim

Ifølge den nye fengslingskjennelsen ble saken anmeldt av Økokrim i Oslo. Agder-politiet vil ikke kommentere hvordan million-svindelen ble oppdaget. Men avsnittsleder Repstad sier på generelt grunnlag at mange norske instanser har plikt til å rapportere store pengetransaksjoner for å hindre hvitvasking.

— En egen gruppe i Økokrim håndterer mistenkelige transaksjoner. Er det mange nok transaksjoner, varsles de lokale politidistrikter, sier John Repstad til Fædrelandsvennen.

Ifølge den nye fengslingskjennelsen har politiet ikke full oversikt over omfanget på bedrageriet, antall medskyldige og fornærmede. 39-åringen skal ha forklart at en ikke navngitt person har direkte medvirket til bedrageriet.

— Vi undersøker om andre kan være involvert i bedrageriet, sier John Repstad.

Politiet arbeider også med å få oversikt over 39-åringens utenlandske spillkonti og sikre eventuelle verdier som måtte finnes der.

Direktørens forsvarer, Knut Henning Larsen, vil ikke kommentere saken.