Full oppmerksomhet fra de ansatte når Langtidsplanen for Forsvarets legges fram på direktesendt tv. Fremst i bildet Erik Qvam, deretter rundt bordet Trobjørn Strand, Ivar Bergundhaugen, Rune Boye Johansen og Yngvild Lauen. Foto: Heida Gudmundsdottir
Torbjørn Strand i Norges Offisersforbund. Foto: Heida Gudmundsdottir
– Vi får ikke tallene til å stemme, sier Rune Boye Johansen i BFO (Befalets Fellesorganisasjon). Foto: Heida Gudmundsdottir
– På Kjevik har vi alt. På Værnes må alt bygges opp fra bunnen av, sier Ivar Bergundhaugen ved Luftforsvarets Befalsskole. Foto: Heida Gudmundsdottir
I hangaren står øvingsflyene på rekke og rad, og gir studentene en unik mulighet til å trene operativt. F.v. Erik Qvam, Torbjørn Strand, Rune Boye Johansen og Yngvild Lauen. Foto: Heida Gudmundsdottir
Torbjørn Strand i Norges Offisersforbund er klar til å ta opp kampen for skolesenteret på Kjevik, som er forsvarets største skole, og uteksaminerer rundt 1500 elever årlig. Foto: Heida Gudmundsdottir
Yngvild Lauen representerer de sivilt ansatte ved Kjevik. – De har ikke det samme ansettelsesvernet som de forsvarsansatte, påpeker hun. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Kampen om Kjevik er ikke tapt. Det er nå den begynner, sier de ansattes representanter ved Luftforsvarets skolesenter på Kjevik.

Lettere hoderystende sitter de og hører forsvarsministeren legge ut om langtidsplanen for Forsvaret, og at luftforsvarets skolevirksomhet på Kjevik skal starte flyttingen allerede i 2018, og avvikles innen 2025.

Full oppmerksomhet fra de ansatte når Langtidsplanen for Forsvarets legges fram på direktesendt tv. Fremst i bildet Erik Qvam, deretter rundt bordet Trobjørn Strand, Ivar Bergundhaugen, Rune Boye Johansen og Yngvild Lauen. Foto: Heida Gudmundsdottir

Luftforsvarets skolesenter på Kjevik har om lag 200 arbeidsplasser som nå forsvinner. Kjevik er en av i alt elleve baser som foreslås nedlagt.Tidligere i år feiret skolesenteret 70 år. Siden oppstart i 1946 har 70.000 blitt utdannet her.

— Vi har alt her

— Vi hadde nok et promillehåp, men dette er ingen overraskelse. Vi kjenner prosessene, og vet at forsvarsministeren får innspill fra de samme byråkratene som forsvarssjefen, konstaterer Torbjørn Strand, leder av NOF (Norges Offisersforbund) på Kjevik.

LES OGSÅ:

— Nå som debatten er ute av de lukkede fora, har vi et mulighetsrom, sier Erik Qvam i BFO (Befalets Fellesorganisasjon) på Kjevik.

— Vi har ordfører og Sørlandsbenken på Stortinget som vil jobbe sammen med oss for å belyse problemstillingene, fremholder han.

— Alle er enige i at vi vil ha mest mulig forsvar ut av hver krone. Men at det skal skje ved å legge ned Kjevik og flytte skolevirksomheten til Værnes, er ikke til å begripe seg på. Vi er Forsvarets største skolesenter, og har alt av fasiliteter, materiell, kompetanse og utviklingsmuligheter. På Værnes må alt bygges opp fra bunnen av, sier Ivar Bergundhaugen ved Luftforsvarets Befalsskole.

Nedslåtte, men ikke utslåtte

Sammen med Yngvild Lauen fra Personellforbundet og Rune Boye Johansen fra BFO, representerer brorparten av de rundt 150 som er involvert i skolevirksomheten på Kjevik, og som berøres direkte av forslaget. I alt er det 200 ansatte i den totale forsvarsvirksomheten på stedet.

De tillitsvalgte er nedslåtte, men ikke utslåtte. De fester åpenbart liten tillit til tallene og detaljkunnskapen som utgjør grunnlaget for beslutningen om å legge ned virksomheten på Kjevik.

I hangaren står øvingsflyene på rekke og rad, og gir studentene en unik mulighet til å trene operativt. F.v. Erik Qvam, Torbjørn Strand, Rune Boye Johansen og Yngvild Lauen. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi får ikke se grunnlaget de baserer argumentasjonen på, men det er påfallende at kostnadene ved å flytte fra Kjevik til Værnes har gått ned med over en halv milliard siden oktober, påpeker Rune Boye Johansen. De tillitsvalgte hevder at prislappen for å flytte fra Kjevik til Værnes kommer på nærmere to milliarder kroner, mens forsvarsministeren mener det vil kostet 270 millioner.

— Hver gang forsvaret flytter noe, mister de enormt med kompetanse. Og det er kompetansen som er vårt eksistensgrunnlag, fremholder de.

— Ikke minst er det ekstremt prematurt å flytte skolene før utredningen om utdanningssystemet er evaluert, sier Torbjørn Strand, og roser forslaget fra politikerne på Sørlandsbenken om å ta hele utdanningssystemet ut av langtidsplanen i påvente av en egen utredning innen 2020. LES OGSÅ:

Skuffet ordfører

Kristiansands ordfører Harald Furre (H) sier også at det er langs det sporet han vil føre kampen fremover.

— Jeg er skuffet over at vi ikke nådde gjennom overfor regjeringen, men nå fortsetter vi med full styrke inn mot Stortinget. Det er der den endelige kampen vil, sier han, og slår over i militærsjargong:

Kristiansand-ordfører Harald Furre fikk nok et regionalt nederlag i fanget tirsdag. Vennesla legger ned veto mot å gi ham mer makt i ATP-utvalget Foto: Kjartan Bjelland

— Nå må vi trekke oss litt tilbake, omgruppere og stille inn kanonene på nytt. - Som betyr?

— At vi må se på argumentasjonen, få tak i tallgrunnlaget, og kvalitetssikre vår argumentasjon inn mot forslaget, som er litt annerledes enn forsvarssjefens. Det at reduksjonen av virksomheten skal skje over så lang tid, gir oss også muligheter, mener Furre.

Torsdag i neste uke møter ordføreren de tillitsvalgte på Kjevik for å legge slagplanen fram til Stortinget samles igjen etter ferien.