KRISTIANSAND: — Etter mitt syn er bønnemøte noe privat for de som har lyst til å delta. For naboer som bor der er det ikke så hyggelig å sitte og høre på, uttaler Gro Worren, styreleder for Kvartal 11 borettslag.

Det skal ha skjedd flere ganger at trengselen under fredagsbønnen har blitt så stor at muslimene har gått over nabogrensen for å finne plass til å knele.

Dette skal senest ha skjedd i begynnelsen av mai, men også på sommerstid i fjor.

- Vårt private område

Styrelederen bedyrer at de ville reagert på samme måte om det var en hvilken som helst annen menighet som hadde tatt seg friheter.

Dette bildet ble tatt av naboene under fredagsbønnen 6. mai. Muren markerer eiendomsgrensen til moskeen til høyre, så rekka til venstre sitter på borettslagets eiendom. Foto: Privat

— Vi ønsker ikke å ha bønnemøte i hagen vår. Blokka har veranda rett ut mot denne plassen, dette er vårt private område og vår gjennomgang, påpeker Gro Worren overfor Fædrelandsvennen. På grunn av faren for støy og økt trafikk var de sterkt kritiske til at muslimene i 2011 ble innvilget fem års bruksendring av det gamle næringsbygget i Henrik Wergelands gate 79. Moskeen ble åpnet i 2014, det nærmer seg halvveis i femårsperioden. Den har kapasitet til 250 personer.

I sommermånedene mai til august starter fredagsbønnen klokka 15 fremfor 13. Ifølge imamen er dette et tidspunkt som passer for flere, både skoleungdommer og arbeidstakere.

Etterlyser folkeskikk

Styreleder Worren henvendte seg til Demokratene, som har partikontor tvers over gata. Gruppeleder Vidar Kleppe har nå tatt saken opp med kommunens tekniske direktør.

Demokratenes gruppeleder, Vidar Kleppe. Foto: Arkivfoto

— Jeg tenker at det er helt forferdelig for de naboene som har etablert seg i blokkene at de nærmest er inne på altanen til folk og ber. Det er ille, mener Kleppe, som var motstander av å etablere moské midt i boligområdet Posebyen. Han er klar på at religionsfrihet må gjelde, og at det ikke handler om hvem som tar seg til rette - men at det skjer. Samtidig tror han ikke en kristen menighet kunne gjort det samme.

— Her må normal folkeskikk og hensyn til naboer og medmennesker gjelde, så dette må ta slutt. Hvis ikke må vi vurdere om det skal få følger, i form av en advarsel. Hvis de fortsetter, må selvsagt aldri brukstillatelsen forlenges, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

- Bør ha såpass toleranse

Akmal Ali er imam og styreleder for Muslimsk union i Agder. Han bekrefter at moskeen har vært så full at enkelte har slått seg ned på naboeiendommen ved et par anledninger.

Han forklarer at de under fredagsbønnen nå har begynt å ta i bruk kjelleren i den gamle moskeen i Festningsgata, og at kapasiteten med dette er tilstrekkelig.

- Så dette skal ikke skje igjen?

Akmal Ali, styreleder og imam for Muslimsk union i Agder. Foto: Arkivfoto

— Nei, det må ikke skje. Nå har vi god kapasitet. Selv om det kommer 500 har vi plass nok med disse to lokalene, svarer Akmal Ali. - Har dere vurdert å finne et større lokale?

— Nei, hele vinteren er ikke dette noe problem. Det er kun en halvtime på fredag at det plutselig kommer veldig mange, og det gjelder bare tre måneder i året.

Om dette skulle skje en gang i løpet av året, bør vi ha såpass toleranse overfor hverandre at vi må kunne tåle det.

- Skjønner du naboenes reaksjoner?

— Jeg har full forståelse for at de kan reagere. Samtidig, om dette skulle skje en gang i løpet av året, bør vi ha såpass toleranse overfor hverandre at vi må kunne tåle det, svarer imamen.

Muslimsk union i Agder og Al-Rahma Islamic Center har rundt 900 medlemmer hver seg. De to menighetene eier moskeen sammen.

Slik ser moskeen i Posebyen ut på innsiden under fredagsbønnen. Foto: Arkivfoto

100 naboer invitert til treffForuten episodene med bønn på naboens grunn skal forholdet mellom muslimene og beboerne i Posebyen være uproblematisk, etter det Fædrelandsvennen får opplyst.

Tilfeldighetene vil ha det til at de muslimske menighetene i brevs form har invitert 100 naboer til treff søndag klokka 16. Da vil denne saken bli luftet.

— Vi skal ha dialog, bli kjent og høre hvordan det går. Vi serverer kake og brus, opplyser Akmal Ali til Fædrelandsvennen.

I fjor hadde de åpen dag i moskeen for hele byens befolkning to ganger, denne gang ønsker de å få de nærmeste naboene i tale.

- Vil dere søke om forlengelse av brukstillatelsen?

— Selvfølgelig, det bør ikke være noe problem. Vi har ikke opplevd andre klager, svarer imamen.

Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune. Foto: Arkivfoto

Som følge av Vidar Kleppes fremstøt tok kommunens flerkulturelle rådgiver fredag kontakt med styrelederen, og fikk forsikringer om at utendørs bønn ikke blir gjengs i fremtiden. — Det har skjedd en glipp og de har tatt grep, da tenker vi at dette løser seg - i den grad det har vært noen sak, sier teknisk direktør Ragnar Evensen i kommunen.