KRISTIANSAND: Ifølge beregninger meteorologisk institutt har gjort, kan oljeflak som har kommet tilstrekkelig langt ut fra kysten komme inn i strømmer på 80 kilometer i timen. Oljen kan dermed nå Kristiansand innen mandag.

Smits forteller at selv om det er meldt rolige vindforhold natt til søndag er det en viss fare for at oljen vil fortsette å drive langs kysten.

— Det er ikke vinden som bestemmer om oljen vil flyte nedover, strømmen i havet finnes der uansett, opplyser statsmeteorologen.

Om oljeflakene vil havne utenfor Kristiansand er fortsatt usikkert. Smits informerer om at flakene stort sett vil oppløses underveis.

— Hvis oljen når Kristiansand vil den mest sansynlig være ganske oppløst, forsikrer Smits.

Olje fra Risør til Larvik

Kystverket bruker både fly og helikopter for å kartlegge omfanget av oljeutslippet og hvilken retning det tar.

— Flyovervåkingen vår har avdekket synlig olje på sjøen fra Risør til Larvik. Men det er ikke et tjukt lag, sier Ly.

Det er anslått at så mye som 200 tonn olje er i sjøen. Søndag morgen vil flyet bli sendt opp på nytt, slik at det kan dirigere fartøy til områder der det finnes olje som er mulig å hente opp.

Svenske medier meldte lørdag kveld at båtene som driver redningsarbeid i Kosterfjorden i forbindelse med Langeland-havariet utenfor Strömstad, rapporterte om oljeflak som skal stamme fra Full City-havariet ved Langesund.