KRISTIANSAND: Fædrelandsvennen møter Miclescu Florentina (36) og niesen Dumitru Mihaela (27) i Markens gate utenfor det gamle posthuset. Kvinnene kan ikke tro at kommunen vil gi tiggerne i byen en sanitærbrakke hvor de kan gå på toalett og få seg en dusj.

— Går det an å bo der

— Hvis dette blir noe av, er det helt fantastisk. Da får vi også et sted vi kan lage mat. Men går det også an å bo der, spør Florentina.

Tolken forklarer de to kvinnene at det er tenkt satt opp en sanitærbrakke som gir tiggerne mulighet til å gå på do, og få seg en dusj.

— Det vil være veldig bra for oss. I dag har vi ingen slike steder, sier kvinnene.

De børster seg på klærne for å vise at tøyet ikke har vært vasket på lang tid. De sier de føler seg skitne.

— Hvor går dere i dag når dere skal vaske dere?

— Vi bruker toalettet på rutebilstasjonen, men det er ikke alltid så enkelt. Ofte er det andre inne på toalettet samtidig, og vi føler vi ikke kan oppta plassen. Vi må skynde oss for å bli ferdig. Det er ikke noe greit, sier Mihaela.

— Det er ønske om at dere rydder og vasker brakka selv. Hvordan ser dere på det?

— Det er ikke noe problem i det hele tatt. Vi tar oss av vaskingen, forsikrer Miclescu Florentina.

— Ja, og da får vi jo også et sted hvor vi kan vaske klærne våre, sier Mihaela.

Ønsker å takke

Begge tiggerne er svært takknemlige for håndsrekningen fra kommunen, og vil gi honnør til politikerne som kjempet deres sak. De vil også takke de frivillige organisasjonene som har sagt de vil støtte opp.

— Jeg har lyst til å takke alle dem som har ønsket å gi oss dette. Det betyr mye, sier Mihaela.

Det var onsdag denne uken at formannskapet i Kristiansand vedtok å bevilge 300.000 kroner til et sanitæranlegg som settes opp på KMV-tomta vest for Kristiansand sentrum.

Domkirken, Røde Kors, Bymisjonen og Frelsesarmeen har forpliktet seg til å drifte anlegget, men selv vaskejobben er det ønskelig at tiggerne selv står for.

Verdighet

— Vi er opptatt av at tiggerne selv gjør en innsats. De må derfor ha tilgang på rengjøringsutstyr og søppeldunker. Vi må få inn tolk som kan informere om de krav vi stiller. Så må vi få til en vaktordning hvor de frivillige organisasjonene fungerer som overoppsyn, sa Arne Rosseland i Kristiansand Domkirke etter at vedtaket var kjent.

De frivillige mener det er viktig for tiggernes verdighet at de selv står for renholdet.

— Vi tror at tiggerne har evne til å ta seg av det selv under hjelp og støtte fra oss. Det ligger mye verdighet i det å mestre et slikt ansvar. Så er vi også åpne for at vi selv driver renholdet, men det er litt for tidlig å si noe sikkert om det, sa bymisjonsprest Kolbjørn Gunnarson til Fædrelandsvennen i går.

Formannskapet var tenkt som endelig beslutningsorgan for sanitærbrakka. Men etter at Demokratenes Vidar Kleppe klaget saken inn for ordføreren, kan den havne i bystyret.