— Jeg vet at de som er lurt av ham, er med på å be for ham, sier en av menighetsfellene til Fædrelandsvennen.

Siktede har tidligere erkjent straffskyld, og han hadde samtykket til en såkalt tilståelsessak. Tirsdag ettermiddag møtte kristiansanderen i retten for å høre påtalemyndighetens påstand om straff; fire års betinget fengsel.

39-åringen har byttet advokat til Olav Sylte. Da retten var satt, sådde han tvil om grunnlaget for siktelsen. Aktor Terje Skaar var svært uenig i forsvarerens fremstilling og trakk saken.

Aktor og påtaleleder i Agder-politiet, Terje Skaar. Foto: Eivind Kristensen

— Det er ikke grunnlag for en tilståelsessak, sier Skaar til Fædrelandsvennen.Dermed blir det en full rettsrunde, og alle elleve fornærmede må vitne. Til sammen har de overført 15 millioner kroner til 39-åringen. En direktør sto alene for 11,6 millioner av dette.

- Alle kjente historikken

I retten tirsdag fikk 39-åringen så vidt begynte på sin forklaring før saken ble stoppet av dommeren.

- Det som har vært min greie, er at jeg har lånt penger og gitt uriktige opplysninger. Pengene skulle jeg spille for. Men alle personene dette gjelder, kjenner min historikk. Det synes jeg er litt vesentlig, sa han.

I to dommer fra 2005 og 2008 er 39-åringen dømt for å ha svindlet til sammen 27 mennesker for rundt ti millioner kroner. Også disse pengene gikk til gambling. De nye bedrageriene går tilbake til begynnelsen av mai 2010, kort tid etter at han hadde sluppet ut av fengselet.

Møtte ofre i menighet

39-åringen møtte flere av svindelofrene i en menighet i Kristiansand. En av dem lånte ham 400.000 kroner.

— Var du klar over at han hadde lurt noen før?

— Absolutt. Så det er nesten utrolig at jeg gikk med på dette her. Men så overbevist var jeg, og så overbevisende var han i det han sto fram med, sier mannen.

39-åringen hevdet pengene skulle gå til å betale mennesker som presset ham for penger. Den samme historien ble fortalt til flere i menigheten.

— Det kan godt være at han har blitt truet, og egentlig er det rart om han ikke har det, fordi han har jo skyldt mange penger, sier mannen.

I retten tirsdag medga siktede at penger fra venner delvis hadde gått til å betale folk som presset ham. Det meste hadde han riktignok spilt bort.

- Ber for ham

Menighetsfellen sier han flere ganger tenkte på om han var blitt lurt.

— Ja, tanken slo meg mange ganger. Det var også rart at jeg ikke kontaktet noen andre, og det var rart at de ikke kontaktet meg. For jeg visste nøyaktig hvem som var med på å hjelpe ham ut av den knipen vi trodde han var kommet i, sier mannen.

Han sier et familiemedlem advarte ham om å betale ut penger.

— Men jeg sa at jeg følte det jeg hadde gjort, var rett. Men det var det jo ikke, sier mannen.

Ingen av de fornærmede hadde anmeldt 39-åringen før politiet kontaktet dem etter å ha sett på mistenkelige pengeoverføringer.

— Jeg synes synd på ham, og bærer ikke noe nag til ham. Jeg ser på dette som et stort problem for ham selv, og jeg håper han får hjelp til å komme ut av det, sier svindelofferet.