Faksimile Fædrelandsvennens papiravis 26. januar.
Professor Lasse Simonsen ved Institutt for Privatrett på Universitetet i Oslo reagerer på regelbruddene til Vest-Agder fylkeskommune. Foto: www.jus.uio.no
Ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Marianne H. Dragsten, mener Vest-Agder fylkeskommunes brudd på reglene om offentlige anskaffelser er svært alvorlige. Foto: Olaf Lorentzen

— Vest-Agder fylkeskommune har vært uten avtaler på matvareområdet etter at avtalen med ASKO Agder, BAMA storkjøkken og andre gikk ut 1. januar 2013. For fylkets del dekket den utgåtte avtalen mat for salg og råvarer til kantinedrift, samt undervisningsmateriell til yrkesutdanning innenfor restaurant- og matfag ved de videregående skolene, opplyser seniorrådgiver Knut Otto Pedersen i innkjøpsavdelingen til Vest-Agder fylkeskommune i en e-post.

Professor Lasse Simonsen ved Institutt for Privatrett på Universitetet i Oslo reagerer på regelbruddene til Vest-Agder fylkeskommune. Foto: www.jus.uio.no

Fylkeskommunen har i løpet av de to siste årene handlet for totalt 9,86 millioner kroner fra nevnte Asko Agder og Bama Storkjøkken uten å ha lyst avtalene ut på anbud.Professor Lasse Simonsen ved Institutt for Privatrett på Universitetet i Oslo reagerer på regelbruddene. Han viser til at man i fylker og kommuner er satt til å forvalte fellesskapets midler.

— Det er innbyggernes skattepenger, og leverandørene som ikke får mulighet til å levere til det offentlige, det til syvende og sist går utover når regelverket ikke følges, forteller Simonsen.

Flere brudd

Fædrelandsvennen skrev mandag om innkjøp hos Vest-Agder fylkeskommune som ikke er i tråd med reglene for offentlige innkjøp. Blant annet viser en gjennomgang av samtlige innkjøp fylkeskommunen har gjort de fem siste årene at fylket har handlet direkte hos Tine for 17 millioner kroner uten at konkurrentene har fått anledning til å levere tilbud på tilsvarende varer.

Fylkesrevisjonen gikk dessuten gjennom ni tjenestekjøp gjort av Vest-Agder fylkeskommune i 2012 og 2013 og fant brudd på regelverket i åtte av kjøpene.

Faksimile Fædrelandsvennens papiravis 26. januar.

En gjennomgang Fædrelandsvennen har gjort av samtlige av fylkets innkjøp de siste fem årene viser at dette også er tilfellet på andre områder. Innenfor kontor— og datarekvisita, renholdsprodukter, papir og plast har det i løpet av de tre siste årene blitt handlet for 11 millioner kroner hos Gustav Pedersen og Staples etter at avtaleperiodene løp ut.- Avtalen på kontorrekvisita fra 2008 til 2011 var med Staples AS. I perioden fra 2012 har Vest-Agder fylkeskommune vært uten avtale på dette området. Avtalen på renholdsprodukter mv. var gyldig fra 2008 til 2012. Ny avtale på dette området kom på plass fra 1. april 2014 med Staples. I mellomperioden fra 2012 til april 2014 har Vest-Agder fylkeskommune vært uten avtale på dette området, opplyser Pedersen.

Ikke i tråd med regelverket

På begge de overnevnte områdene har fylket i hovedsak benyttet samme avtaler som tidligere innenfor de aktuelle avtaleområdene, ifølge seniorrådgiveren.

LES OGSÅ:

Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen i Vest-Agder, som mandag beklaget regelbruddene til fylket, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at det ikke er i tråd med reglene for offentlige innkjøp å la utlyste avtaler utløpe, og handle videre med samme aktør etter at avtaleperioden utløper.

— Vi er imidlertid ikke pålagt å ha rammeavtaler, men å sikre konkurranse på våre innkjøp og sørge for at vi får de beste kjøpene. Så er vi også en stor organisasjon med mange enheter, og vi sørger nå for at de som har ansvar for innkjøpene rundt omkring får god opplæring, svarer fylkesrådmannen.

- Lengre tid enn ønsket

— Har fylket hatt god nok oversikt over når avtalene utløper og rutine for å lyse dem ut på nytt?

Når det nærmer seg 10- 20 millioner kroner begynner det å bli alvorlig.

Professor Lasse Simonsen

— Vi har nok hatt en god oversikt, men ressurssituasjonen har ført til at det har tatt noe lengre tid enn man skulle ønske med å fornye avtalene. Med tanke på at vi kjøper varer i hundremillionersklassen årlig gjennom mange enheter, er det viktig for oss å bruke ressursene på en riktig og best mulig måte, forteller Andresen.

Ny avtale på matvareområdet, inkludert meieriproduktene som ble omtalt mandag, har ifølge Pedersen vært forberedt og ble sist utlyst november 2014. Av formelle grunner måtte konkurranseutlysningen trekkes tilbake og blir klar for ny utlysing tidlig i februar. Etter at matvareområdet er lagt ut på anbud, vil man følge opp med rammeavtale for kontorrekvisita.

- Forventer at rutinene følges

Agder Grossisten, som er en konkurrent av Asko Agder og leverer varer til alle segmenter innen storhusholdningsmarkedet over store deler av Sørlandet, opplever offentlige anskaffelser stort sett til å være 'rimelig ryddige.'

At Vest-Agder fylkeskommune innenfor matvareområdet har manglet avtaler de to siste årene, kommenterer daglig leder i selskapet, Svein Lauvrak, slik:

— Da følger ikke fylket rutinene, noe jeg forventer at det offentlige gjør.

Ekspert: - Svært alvorlig brudd

Eksperter på offentlige anskaffelser mener Vest-Agder fylkeskommunes brudd på reglene om offentlige anskaffelser er svært alvorlige.

Ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Marianne H. Dragsten, mener Vest-Agder fylkeskommunes brudd på reglene om offentlige anskaffelser er svært alvorlige. Foto: Olaf Lorentzen

— Det er brudd på den mest grunnleggende regelen om konkurranseutsetting og anbud. Særlig med de omfangene som her beskrives, sier advokat Marianne H. Dragsten.Hun har jobbet med fagfeltet offentlige anskaffelser i over 12 år, vært rådgiver i Klagenemnda for offentlige anskaffelser og utgitt flere bøker om emnet, og mener regelbruddene Vest-Agder fylkeskommune har gjort seg skyldig i er svært alvorlige.

— Kommuner og fylkeskommuner har generelt blitt mye flinkere til å følge reglene om offentlige anskaffelser de siste årene. Man ser fortsatt at enkelte aktører starter konkurransen noe sent, som medfører at man i noen måneder blir stående uten avtaler, men flere år hører til sjeldenhetene, sier hun.

- Skal få avtaler på plass i løpet av året

Lasse Simonsen ved Institutt for Privatrett på Universitetet i Oslo supplerer.

— Dette er i strid med regelverket om offentlige anskaffelser. En ting er at man overtrer regelverket på mindre ting, men når det nærmer seg 10- 20 millioner kroner begynner det å bli alvorlig, mener professoren.

Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen har følgende kommentar til kritikken de to ekspertene kommer med:

— Det er nettopp derfor dette er et veldig viktig område for oss. Målet er å få på plass rammeavtaler på alle de store utgiftsområdene i løpet av året. Først på matvarer, deretter på kontorrekvisita, sier Andresen og viser til øvrige kommentarer hun har gitt både i dagens hovedsak og mandagens sak.