KRISTIANSAND: — Det viser jo hva dette egentlig handler om, ikke penger, men vilje. Jeg er bitter på politikerne. De forsøker å få det til å høres ut som de ikke hadde råd, men at de gjerne ville bygge tunnel. Sannheten er at flertallet ikke vil. Det er penger nok. Hele Hidra er bitter på dette lureriet, sier lederen i Hidra Landfast, Kjell Larsen dagen derpå.

Mens fylkestinget mandag ikke hadde råd til å øke rammene for Hidra-forbindelsen med 80 millioner kroner og dermed sa nei til hele prosjektet, vedtok tinget tirsdag formiddag at fylkeskommunen skal gå med mellom 3,5 og 5,5 prosent i årlige overskudd fremover. Det betyr årlige overskudd på mellom 63 og 99 millioner kroner, ut fra årets budsjettall med en samlet omsetning på 1,8 milliarder kroner.

— Det er ærlig å si nei, men det er uærlig dette spillet som nå har foregått. Hva skal de med disse overskuddene? De skal vel brukes til noe, men altså ikke på å oppfylle løftene som er gitt Hidra i år etter år, kommenterer Larsen.

Demokratenes Vidar Kleppe var den eneste i fylkestinget mandag som mente at fylkeskommunen selv hadde råd til å dekke ekstrakostnaden til Hidraforbindelsen på 80 millioner kroner, som ville økt totalkostnaden i prosjektet fra 423 til 503 millioner kroner. Han forstår godt bitterheten hos tunnel-forkjemperne på Hidra.

— Fylkeskommunen har penger til det vi vil. Jeg forstår godt bitterheten på Hidra. Ekstrakostnaden til tunnel ville vært mindre enn ett års overskudd for fylket. Det sier alt, sier Vidar Kleppe.

Fylkesordfører Terje Dammen (H) mener det ikke går an å tenke slik om overskudd:

— En ansvarlig politiker bruker ikke opp alle pengene hvert år. Man setter av noe til dårligere tider og til egenkapital til investeringer. Vi har mål om overskudd. Om vi får det til, er en annen sak. Det er viktig å bygge opp buffere og fond og egenkapital, sier Damman.