FLEKKEFJORD: — Det var en kraftig nedtur for oss alle da tilbudsåpningen av hovedentreprisen til Hidra landfast ble åpnet fredag sist uke, sier Sigmund Oksefjell (Sp). Han sitter i styringsgruppen for fylkesvei 469 Hidra landfast, og da prisene kom på bordet sto det klart at det blir svært vanskelig å bygge fastlandsforbindelsen for 423 millioner kroner, som er budsjettert.

Ingen i fylkestinget vil si rett ut at Hidra landfast kan bli stoppet, men mange sier at det går en grense for hvor mye prosjektet kan koste før fylkespolitikerne må si nei. Som kjent er en overskridelse i prosjektet på 50 millioner kroner allerede svelget unna.

— Det vil være en forferdelig nedtur om vi ikke får dette til nå, sier Oksefjell og leder i samferdselsutvalget Kåre Glomsaker (Frp) er enig. - Det er tøffe tak, fastlandsforbindelsen er viktig for øya og vestfylket, sier han.

Kutter kostnader

I går fikk fylkestinget seg forelagt et notat fra Statens vegvesen der saksbehandler Jan Helge Egeland varsler at det blir behov for mer penger for å kunne gjennomfør prosjektet. I dag kommer han til fylkestinget for å orientere nærmere om overskridelsene.

— Det er umulig for oss å si noe om totalkostnadene nå. Vi jobber med å kutte kostnader, og vil innen 20. mai komme med en ny redegjørelse rundt økonomi for fylkeskommunen, sier Egeland til Fædrelandsvennen.

Blir dyrere

Egeland slår nærmest fast at det ikke er mulig å gjennomføre prosjektet innenfor rammen på 423 millioner kroner. - Men vi forsøker nå å få prisene ned, vi kan ikke gjøre noe med entreprisene, men vi kan se om det er mulig å spare innenfor andre områder i prosjektet, sier han.

Den 20. mai vil Statens vegvesen komme med et forslag til fylket om hva de bør gjøre i saken. Deretter kommer saken opp i fylkesutvalget og sannsynligvis i fylkestinget på nytt. Mye tyder i alle fall på at det kan ligge an til en liten utsettelse av igangsettelse av prosjektet.

Avventer

En overskridelse av rammen på 423 millioner kroner vil måtte bæres av fylkeskommunen alene. Prosjektet andel av bompenger er allerede vedtatt i Stortinget og kan ikke endres. Hverken fylkesordfører Terje Damman (H) eller opposisjonsleder Torill Runden (Ap) ønsker å forskuttere hvordan saken behandles videre og hva resultatet blir.

— Dette er vanskelig, vi må gå nøye igjennom saken, men det er slik at vi begynner å nærme oss en smertegrense for hva vi tåler, sier Runden.