Organisasjonssjef for Agderkontoret i Norges Bondelag, Finn Aasheim. Foto: Eva Myklebust
Sjur Hjeltnes var konferansier under bøndenes middag på Sørlandssamlinga. Der hyllet han blant annet bacon. Foto: Eva Myklebust

— Bondeyrket har blitt et ensomt yrke, så det å kunne samles på denne måten er veldig viktig, sier organisasjonssjef for Agderkontoret i Norsk Bondelag, Finn Aasheim til Fædrelandsvennen.

Organisasjonssjef for Agderkontoret i Norges Bondelag, Finn Aasheim. Foto: Eva Myklebust

Denne helga er 330 bønder samlet til fag og fest på Quality Hotel i Sørlandsparken. Sørlandssamlinga ble arrangert for første gang for 37 år siden av Norsvin. Etter hvert som det ble færre og færre grisebønder, kom andre bønder til. I dag inviteres alle aktive bønder i begge Agder-fylkene den første helga i januar hvert år til bondesamling. Norsk Bondelag representerer nesten 2000 bønder i Agder.— Dette er noe vi ser fram til, og er ganske unikt i landbruks-Norge. Agder er ikke noe stort landbruksfylke, men det går gjetord om Sørlandssamlinga over hele landet, sier Aasheim.

Bacon er det beste som finnes. Det kan brukes til alt. Bacon er den nye basilikumen

Krav til menyen

- Men når 330 bønder samles til middag, hva står da på menyen?

— Vi stiller noen krav til serveringen. svarer Aasheim.

Fredagens festmeny består nemlig av kylling til forrett, mørbrad og grimstadpotet til hovedrett og peppermarinerte bringebær til dessert. - Norske råvarer, selvfølgelig.

Hyllet norsk bacon

Også kveldens konferansier, Sjur Hjeltnes, fant det også betimelig å hylle norsk matproduksjon. Spesielt bacon.

— Bacon er det beste som finnes. Det kan brukes til alt. Bacon er den nye basilikumen. Du kan ta det på hva som helst, og det smaker bedre. Når jeg har bacon i munnen, tenker jeg at jeg kan dø lykkelig, sa han til 330 humrende bønder.

Sjur Hjeltnes var konferansier under bøndenes middag på Sørlandssamlinga. Der hyllet han blant annet bacon. Foto: Eva Myklebust

Men selvfølgelig, det blir ikke bare morsomheter når bøndene samles. Under fellessamlingene fredag, var det et spesielt fokus på dyrehelse og folkehelse.— Vi får nok en gang dokumentert at norsk dyrehelse og matsikkerhet er i verdenstoppen. Det styrker selvfølgelig stoltheten til norske produsenter, forteller Finn Aasheim.

- Men snakker dere bare om hvor flinke dere, eller snakker dere litt om hvordan dere kan bli bedre også?

— Ja, vi snakker om hvor gode vi er, men vi snakker også om hvordan vi skal holde trykket oppe. Det er et kontinuerlig arbeid.

Skeptisk til regjeringen

- Hva er på agendaen til bøndene i Agder nå?

— Vi er en politisk næring, og er hele tiden avhengige av rammevilkår. Det er ikke noen hemmelighet at vi sliter med dagens regjering som ønsker mer sentralisering. Agder er i større grad enn de andre delene av landet preget av småskalastruktur. Vi opplever at dagens regjering ønsker seg et landbruk med store bruk, og premierer de store brukene på bekostning av de små. Når vi stort sett representerer små bruk, blir det kollisjonskurs med dagens regjering.

Sylvi Listhaug har vært krevende for oss. Det virker som om hun har likt å provosere mer enn å lytte

Nylig tok Jon Georg Dale over som ny landbruksminister etter Sylvi Listhaug. Aasheim tror ikke bøndene vil merke de store forandringene, men sier følgende om byttet:

— Vi håper at den nye ministeren har en noe mer lyttende holdning til næringen. Sylvi Listhaug har vært krevende for oss. Det virker som om hun har likt å provosere mer enn å lytte.