— Vi hørte debatten i bystyret, lyttet til innspill og har forsøkt å bearbeide prosjektet etter beste evne, uttaler prosjektleder Ole Lunde i Lunde Holding Invest AS.

De sitter på den sentrale Tangen-tomta der det gamle KEV-bygget skal rives og gi rom for 220 leiligheter i tre bygninger, med næringsaktivitet i deler av første etasje.

Prosjektleder Ole Lunde og sivilarkitekt Liv-Marit Engebu presenterer nå nye illustrasjoner for den såkalte høyhustomta på Tangen. Foto: Vegard Damsgaard

Opprinnelig fremmet de et forslag i 20 etasjer. I 2013 satte så byutviklingsstyret grensen ved 18 etasjer, kotehøyde 65, som er tre meter under domkirkespiret.Nå blir den høyeste boligbygningen «bare» ti etasjer høy.

Satte strek for thriller

Debatten i bystyret sist høst varte i to timer og endte med at høyhussaken ble utsatt. Den ble betegnet som en thriller, voteringen kunne gå begge veier — men ville trolig endt med avslag.

På forhånd hadde naboene på Tangen fremført protester i hopetall.

Prosjektet med totalt 220 boliger i tre bygningskropper sett ovenfra, med Aquarama i forgrunnen og Tangen videregående skole i bakgrunnen, ut mot Otra. Foto: Asplan Viak

Byggherren tok signalet; å fremme høyhussaken igjen ville bety enda mer støy. De satte seg ned med arkitektene, som analyserte tomta på nytt og tegnet alt om igjen. — Vi har hele tiden ønsket å lage et prosjekt folk omfavner, som er bra for byen og bra for Tangen. Nå har vi et prosjekt som sitter, fortsatt med gode kvaliteter, men bedre tilpasset omgivelsene, mener Ole Lunde.

Dessuten ønsker de å sette i gang litt kvikt. Etter høringsrunde kommer den nye planen til første politiske behandling i byutviklingsstyret i juni. Det kan bety byggestart om et års tid.

Høyhuset på Tangen havner dermed i samme skuffen som 12-etasjeren til Filadelfia et par kvartaler bortenfor og 19-etasjeren ved Rona; de ble kappet til henholdsvis seks og åtte etasjer.

Står på en glassokkel

Bygningsvolumet på KEV-tomta, der Aquarama og Snadderkiosken er naboer, er det samme som før - 25.000 kvadratmeter. Men i stedet for å gå i høyden på ett punkt, er de andre bygningene justert både vertikalt og horisontalt.

Åpenheten mot Tangen videregående skole har også vært viktig å ta vare på.

— Vi har lagt vekt på å forsterke gateløpet, lage definerte uterom og bygge opp under helheten i kvartalet. Vi ønsker en sammenhengende bygningsstruktur; en slange som bukter seg opp og ned i høyden og omslutter uterommene, opplyser sivilarkitekt Liv-Marit Engebu i Asplan Viak.

Det ti etasjers bygget har en inntrukket sokkel i glass for å gi åpenhet og gløtt av elva fra flere sider. Balkongene har farger som matcher skolen på nabotomta.

Slik så det tidligere planlagte høyhuset i 18 etasjer ut fra Lundsbroa. Foto: Asplan Viak

De to L-formede bygningene rundt gårdsrommet varierer fra fem til åtte etasjer. Bygningen langs den videregående skolen, som fylkeskommunen fryktet ville kaste skygger over deres praktbygg, er senket fra sju til seks etasjer.— Vi ønsker en miks av små og større leiligheter. Prosjektet skal være med og forsterke satsingen på Kvadraturen, med flere folk i byen, sier Ole Lunde.

Under hele tomta blir det parkeringskjeller. Byggekostnaden er anslått til mellom 800 millioner og én milliard kroner.

– Ikke lenger et fremmedelement

Det nye forslaget høster honnør i kommunen.

– Utbygger og arkitekt har tatt utfordringen på strak arm og løst dette på en veldig god måte. Fortsatt er det moderne arkitektur, men i en skala som gjør at bygget ikke lenger er det fremmedelementet en nål i 18 etasjer ville vært, uttaler plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

– Veldig positivt. Forslaget tilfører arkitekturen på Tangen noe nytt, og tilpasser seg den videregående skolen ved siden av, mener Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.

Administrasjonen er i ferd med å forfatte en høyhusutredning, en rapport som definerer hva et høyhus er i Kristiansand og gir faglige anbefalinger for lokalisering. Rapporten legges fram for byutviklingsstyret om én måned.

– Det er lite sannsynlig at du ville finne dekning i den for å gå opp i 18 etasjer på Tangen, røper Moe.