— Dersom ESAs konklusjon blir stående, dreier det seg om en alvorlig feil. Det generelle utgangspunkt er at oppdragsgiver i slike tilfeller bør kunngjøre kontrakten på nytt. Ved ulovlige direkte anskaffelser kan domstolene kjenne en kontrakt uten virkning, det vil si at kontrakten heves, helt eller delvis. Om vilkårene for dette er oppfylt, vil være gjenstand for en helt konkret vurdering, sier juridisk fagdirektør Trygve Olavson Laake i avdeling for offentlige anskaffelser i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Han har selv bakgrunn fra Eftas overvåkningsorgan (Esa), er spesialist på EU-rett og anskaffelsesrett og har ført saker både for Efta-domstolen og EF-domstolen.

En sak for Norge

Bygging av parkeringshuset ble lyst ut på anbud som en tjenestekonsesjon. Ifølge Esa skulle det ha blitt lyst ut som en bygg- og anleggskonsesjon.

Hvis Esa mener kommunen har utlyst kontrakten på en måte som strider med EØS-reglene, har rådmann Tor Sommerseth påpekt overfor bystyret at det er Norge som stat som er motpart.

— Foreligger det brudd i noen form vil Norge sannsynligvis ta dette til etterretning og søke å rette det opp for fremtiden ved regelendringer eller endringer i retningslinjer, skrev han til bystyret i høst.

Eventuelt kan norske myndigheter prøve saken for Efta-domstolen.

Til bystyret opplyste rådmannen at Esa kan kreve tilbakebetaling av offentlig støtte som er gitt i strid med EØS-reglene. Men Esas avgjørelse kan i seg selv ikke endre hva Kristiansand kommune har gjort. Esa har ikke har sanksjonsmuligheter overfor Kristiansand kommune i forhold til offentlige anskaffelser. Det er det nasjonale domstoler som har, «og forutsetter at det reises sak og at saksøker får medhold i sine krav», skrev rådmannen.

Hvem har partsinteresse?

Fædrelandsvennen har tidligere i høst spurt tidligere høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn, som i dag leder Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa), hvem som kan kjøre saken inn for retten.

Georg Fredrik Rieber-Mohn Foto: PER L CHEN

— For at domstolene skal behandle saken må man ha rettslig interesse i saken. Det kan for eksempel være en entreprenør som kunne vært med i en anbudskonkurranse, sa Georg Fredrik Rieber-Mohn.- Men hvis det er påstand om ulovlig direkteanskaffelse i en hypotetisk sak, så har enhver adgang til å bringe den inn for Kofa, sier han.

Ellen Rudnes i Rødt har gjort det klart at partiet vil melde saken inn.

— Det vil vi nå gjøre. Det har vi varslet rådmannen om. Dette var en direkte ulovlig anskaffelse. Og feilen var bevisst, kommunen var klar over ankepunktene, sier Rudnes.

Tilrådningen følges

— Hvilke sanksjonsmuligheter har Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa), kan dere kreve at et anbud legges ut på nytt?

— Nei. Vi vil kunne avgi en uttalelse, som en part i saken vil kunne bringe inn for domstolene. Og det vil fortsatt kreves at man er part i saken for at domstolen skal behandle den. Men så hører det med til saken at partene pleier å rette seg etter vår tilrådning, sa Rieber-Mohn da Fædrelandsvennen intervjuet ham på generelt grunnlag om saken i høst.

Ingen norsk offentlig institusjon har per i dag nektet å etterkomme Kofas tilrådning.