ESA har kommet fram til dette som en foreløpig konklusjon. De har nå informert norske myndigheter om avgjørelsen.

— Basert på den informasjonen vi har hentet inn, mener vi at anskaffelsen kan ha skjedd i strid med reglene om offentlig anskaffelse, sier Andreas Kjeldsberg Pihl, informasjonssjef i ESA

ESA skal overvåke at Norge følger EØS-avtalens regler om fri konkurranse. I høst klaget partiet Rødt Kristiansand kommune inn for organet siden de mente at kommunen ikke hadde lyst anbudet ut på rett måte.

Nå har de altså fått medhold.

Feil utlysing

Bygging av parkeringshuset ble lyst ut på anbud som en tjenestekonsesjon. Ifølge ESA skulle det ha blitt lyst ut som en bygg- og anleggskonsesjon.

— ESA mener de ikke har ikke fulgt anbudsprosedyren, sier Pihl.

På den måten har kommunen ifølge ESA brutt reglene på flere punkter. De har ikke kunngjort utlysingen i hele EØS-området, de har ikke respektert minstekravet til tidsfrister og ikke beskrevet på en korrekt måte hva kontrakten gjelder.

Konsekvenser

Rent konkret har Kristiansand kommune kodet utlysingen feil. Det betyr at det blir vanskelig for potensielle tilbydere å fange opp oppdraget.

ESA har nå sendt brev til norske myndigheter om sin foreløpige konklusjon.

— De skal nå gi sine kommentarer til det. Så vil vi vurderer om vi går videre med saken.

— Hva forventer dere at kommunen gjør her?

— Det går ikke vi innpå, det er opptil norske myndigheter å vurdere, sier Pihl.

Hvis norske myndigheter og ESA ikke blir enige, går saken videre til EFTA-domstolen.

Usikkert

Det er ikke avklart hva kommunen vil gjøre.

— Vi registrer at ESA har kommet frem til en konklusjon vi ikke er enige i. Det har de også antydet tidligere i prosessen. Vi har ennå ikke sett brevet og må få sette oss grundigere inn i det, sier Tor Sommerseth, rådmann i Kristiansand.

Næringsdepartementet har nå to måneder på seg til å svare og Sommerseth vil ikke forskuttere noe utfall.

Konsekvensen av saken kan bli at kommunen får en bot.

— Men jeg vil samtidig si at vi var veldig opptatt av å opptre korrekt og derfor konsulterte vi eksterne advokater og KS-advokatene. Her er det tydeligvis uklar juss, sier Sommerseth.