KRISTIANSAND: Det store spørsmålet til Rødt er om Bjarne Ugland, i egenskap av nestleder i styret i Kristiansands næringsselskap (Knas), fikk og brukte informasjon om parkeringsanlegget under Torvet — samtidig som han var styreleder og daglig leder i Kvadraturen Gårdeierforening og styreleder i Torvparkering AS.

Konkurransevridende

Dernest er spørsmålet til Ellen Rudnes og Rødt om denne informasjonen fra Knas ga disse private selskapene forretningsmessig nytte, som andre private aktører ikke fikk.

Bjarne Ugland er mest kjent som Ap-politiker og var varaordfører i Kristiansand fra 2003-2007. Mens partiet hans førte en innbitt kamp mot parkeringshus under Torvet, har han selv jobbet med å få det realisert.

Parkeringskjelleren

I november 2009 lanserte investorene Jon Bjørgum, Steinar Bruskeland, Kurt Mosvold og Ivar Mjåland utbyggingsplanene for Kvartal 32, og tilbød seg samtidig å bygge parkeringshus under Nedre og Øvre Torv. Knas begynte i 2010 arbeidet med planene om et parkeringshus under Torvet. Høsten 2013 ble reguleringsplanen for opptil 600 p-plasser vedtatt av bystyret.

Knas fortsatte sitt arbeid da styreleder Bjarne Ugland og styremedlem Jon Bjørgum i Kvadraturen Gårdeierforening kom på banen våren 2014. Først etter at gårdeierne hadde presentert sitt initiativ gjennom Torvparkering AS for politikerne, avsluttet Knas sitt arbeid med parkeringsanlegget.

Ellen Rudnes i Rødt.

Kvadraturen Gårdeierforening ble stiftet i 2011 med Bjarne Ugland som daglig leder og styreleder. Blant frontfigurene er Jon Bjørgum og Ivar Mjåland, som også sitter i styret i Torvparkering AS, som fikk avtalen med kommunen om utbygging og drift av parkeringsanlegget.

Hvorfor?

— Hvorfor valgte Knas å ikke levere inn et anbud etter å ha vist interesse for parkeringshuset under Torvet i så lang tid? spør Ellen Rudnes.

— På et tidspunkt må Bjarne Ugland ha innsett at Gårdeierforeningen ønsket å bli utbygger av parkeringshuset under Torvet. Når var dette? På hvilken måte varslet han Knas/kommunen om dette? spør Ellen Rudnes i brevet til kontrollutvalget, og ber samtidig om svar på om Knas foretok en vurdering av disse spørsmålene da Ugland ble ansatt i Gårdeierforeningen.

Rollekonflikt

— Vårt utgangspunkt er det etiske regelverket som slår fast at man ikke skal ha en bi-jobb som er i konflikt med vervet du har. Her har Ugland tatt en jobb som skal fremme interessene til alle gårdeierne i Kvadraturen, samtidig som han sitter i styret til kommunens næringsselskap, sier Rudnes.

Hun mener kontrollutvalget må undersøke om det her har oppstått interessekonflikt. Det mest sentrale spørsmålet gjelder parkeringshuset under Torvet.

Ber kontrollutvalget droppe undersøkelse

Kontrollutvalgets sekretariat ber kontrollutvalget droppe å sette i gang undersøkelser av Bjarne Uglands roller.

— Det har vært en grundig prosess der vi har hatt dialog med kommunerevisjonen. Det vi ser er at mange av de spørsmålene som blir reist i denne saken, knytter seg til spørsmål utenfor kontrollutvalgets mandat, sier Alexander Etsy Jensen, sekretær for kontrollutvalget i Kristiansand.

Noen av forholdene knytter seg blant annet til selskaper utenfor offentlig kontroll. Da er det vanskelig for kommunerevisjonen å gå inn i dem.

Kontrollutvalgets sekretariat stiller også spørsmål ved om saken er vesentlig nok og risikoen høy nok til at man skal bruke ressurser på den.

Ellen Rudnes mener det ligger klart innenfor kontrollutvalgets mandat å behandle saken, siden det dreier seg om det etiske regelverket.

— Dette dreier seg om tillit til folkevalgte, og det er veldig viktig. Det har vært en offentlig prosess der det har kommet fram at Ugland har hatt disse rollene. Hvis det har skjedd noe galt her, må man se nærmere på det slik at man kan endre kulturen, sier Rudnes.

Vil droppe granskingen

Kontrollutvalgets sekretariat vil droppe habilitetssaken Rødt har reist mot Bjarne Ugland.

— Det har vært en grundig prosess der vi har hatt dialog med kommunerevisjonen. Det vi ser er at mange av de spørsmålene som blir reist i denne saken, knytter seg til spørsmål utenfor kontrollutvalgets mandat, sier Alexander Etsy Jensen, sekretær for kontrollutvalget i Kristiansand.

Han legger til at noen av forholdene knytter seg til selskaper utenfor offentlig kontroll. Da er det vanskelig for kommunerevisjonen å gå inn i dem, mener sekretariatet.

De stiller også spørsmål ved om saken er vesentlig nok til at man skal bruke ressurser på den.

Grunn til å undersøke

Bjarne Ugland har vært med i styret for både Gårdeierforeningen, Knas og Torvparkering. Partiet Rødt mener det har vært en uheldig blanding av roller. Kontrollutvalget skal nå bestemme seg for om de vil be kommunerevisjonen om en grundig undersøkelse. Foto: Reidar Kollstad

Leder av kontrollutvalget i Kristiansand, Makvan Kasheikal (Dem), mener det kan være grunn til å undersøke om Bjarne Ugland har hatt uheldige dobbeltroller som styremedlem i Knas.— Hvis de spørsmålene som nå reises er i vårt mandat å undersøke, og vi mener det er en vesentlig sak, da mener jeg vi må gå grundig inn i de spørsmålene. Men jeg kan ikke forskuttere hva utfallet blir, sier Kashheikal (Dem).

Torsdag skal de bestemme seg for om de vil sette i gang en undersøkelse om hvor vidt Bjarne Ugland har hatt uheldige dobbeltroller i både Knas, Kvadraturen gårdeierforening og Torvparkering AS.

Bjarne Ugland selv ønsker ikke å kommentere saken.

Ikke et problem

Styreleder i Knas, Egil August Bauer-Nilsen, sier Bjarne Uglands mulige dobbeltroller ikke har vært et problem mens han har vært styreleder.

— Vi har hatt oppe noen saker der han har meldt seg inhabil. Han har hatt et veldig avklart forhold til det.

— Er det fare for at han kan ta informasjon fra Knas videre til gårdeierforeningen?

— Det har ikke vært noen saker i min tid som har vært av en slik karakter. Han er også så profesjonell at jeg har tillit til at han håndterer det.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), som også er med i styret i Knas, sier dette:

— Jeg forstår at det stilles spørsmål, men samtidig opplever jeg at han har meldt seg innhabil når det har vært nødvendig.