Det er Dine Penger som i sitt siste nummer presenter hvordan klimaendringene vil påvirke snøforholdene ved landets største hytteområder i fremtiden.

NVE har brukt en modell for snøakkumulering og snøsmelting for å beregne hvor mange skidager man vil få i utvalgte områder i perioden 2031— 2060, sammenlignet med antall skidager i perioden 1971- 2000. ## Flest snødager etter 2030

I tredveårsperioden 2031- 2060 er det Hovden som har den lengste skisesongen av de 27 skistedene som er undersøkt.

Skistedet øverst i Setesdalen vil i snitt ha 210 skidager i året, definert som dager med minst 5 cm snø. I perioden 1971- 2000 hadde Hovden 228 skidager i snitt per år.

Hemsedal, kjent som «de skandinaviske alper», 200 meter høyere over havet enn Hovden, vil til sammenligning «bare» ha 158 dager med snø i 2031- 2060.

Lave fjell vestenfor

— Det er mengden av nedbør man har i området som virker inn, forteller Stein Kristiansen ved Klimatjenestene hos Meteorologisk institutt til Fædrelandsvennen.

Han viser til at det temperaturmessig ikke er de store forskjellene mellom Hovden og Hemsedal. Fjellene vestenfor begge skistedene virker derimot inn.

— De fleste lavtrykk kommer vestfra og bringer med seg nedbør i forbindelse med det. Vest for Hovden er det lavere fjell, som ikke avgir like mye nedbør som lengre nord på Vestlandet der fjellene er høyere og presser mer nedbør ut av lavtrykkene før de når skistedene, forteller Kristiansen.

Snødager på Brokke halveres

TJØRHOMFJELLET: Antall skidager, definert som 5 cm med snø, vil reduseres fra 194 i snitt i perioden 1971-2000 til 132 i perioden 2071-2100 grunnet klimaendringer, ifølge modellberegninger NVE har gjennomført. Foto: Øystein Tjørhom

De to andre skistedene i oversikten fra Dine Penger som er på Sørlandet har vesentlig færre skidager enn Hovden.Sirdal, representert ved Sirdal høyfjellshotell, vil ha 156 skidager i året i perioden 2031— 2060 mot 194 i perioden 1971- 2000. Brokke alpinsenter, en times kjøring sørover fra Hovden, vil ha under halvparten av Hovdens skidager i perioden. Nærmere bestemt 94, mot 130 i forrige periode.

At Brokke, som ligger i samme dalføre som Hovden, men 71 kilometer lengre sør, allerede har og vil få enda færre skidager enn Hovden, skyldes ifølge Kristiansen høydeforskjell.

BROKKE: Antall skidager, definert som 5 cm med snø, vil halveres fra 130 i året (i perioden 1971-2000) til 65 i perioden 2071-2100 grunnet klimaendringer, ifølge modellberegninger NVE har gjennomført. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Høydeforskjellen på snaue 300 meter (målt ved bunnen av skisentrene, journ.anm.) vil gi høyere temperatur på Brokke og mer nedbør som regn i starten og slutten av sesongen, sier han.

Klimaendringene

NVE har også gjort beregninger for Dine Penger for perioden 2071- 2100. Også da vil Hovden ha flest skidager av de 27 undersøkte skistedene med 199 dager i året i snitt med minst 5 cm snø. Sirdal og Brokke vil ha henholdsvis 132 og 65 dager.

Årsaken til at skisesongen vil kortes inn er klimaendringene.

— I scenarioene for hvordan klimaet skal utvikle seg fremover ligger temperaturøkninger. Det vil i utgangspunktet gjøre at høsten varer lengre og våren starter tidligere. Denne trenden vil forsterke seg opp gjennom århundret vi er inne i, og bety at en større andel av nedbøre kommer som snø, sier Kristiansen.

- Svært sannsynlig med kortere snøsesong

— Både nedbøren og temperaturen er forventet å øke fremover, og beregningene våre tar hensyn til begge deler. Dersom skistedet ligger i et område som i dag har mange dager rett under 0 grader, vil temperaturøkningen gi vesentlig flere regn- og smeltedager fremover. Hvis skistedet ligger i et område som derimot har mange dager med temperaturer vesentlig under 0 grader, vil man, tross temperaturøkningen, få mange dager med snø, forklarer klimarådgiver i NVE, Hege Hisdal.

Selv mot slutten av dette århundredet vil det fortsatt være mulig å nyte lange langrennsturer på Hovden. Her fra rundløypa rundt Lundane en februarhelg i 2016. Foto: Richard Nodeland

Usikkerhet

Hun påpeker samtidig at det er usikkerhet knyttet til flere forhold som klimagassutslippenes størrelse og hvor store de naturlige klimavariasjonene blir.

— Å kvantifisere i antall dager for enkeltdestinasjoner, er forbundet med stor usikkerhet og bør ikke tas for bokstavelig. Men tallene viser trenden og utviklingen. Vi kan si at det er svært sannsynlig at vi får mindre snø og kortere snøsesong, sier Hisdal.