Også i rødparken på alpinsenteret kunne folk kose seg i strålende vintervær. Foto: Kjartan Bjelland
Også i rødparken på alpinsenteret kunne folk kose seg i strålende vintervær. Foto: Kjartan Bjelland
Perfekte forhold i langrennssporet i Evardalen. Foto: Janne Birgitte Prestvold
Kristian Tørres tester ut skia utenfor løypenettet. Forholdene for øvrig var upåklagelige da Fædrelandsvennen tok turen ut i langrennsløypene på Hovden. Foto: Kjartan Bjelland

BYKLE: — Å stå på ski er det gøyeste jeg vet, sier Kristian Tørres.

I rødløypa rundt Auversvatn, cirka én kilometer øst for Gjuvet, prøver han skiene utenfor oppkjørte løyper. Og det er han ikke alene om. Tidvis er det kø av folk langs løypene, og mange har den nye snøigloen til Hovden Fjellstoge som mål.

Les også:

Iglo i løypa

— Vi har hatt en lavvo i skråningen her tidligere år, men så fant Roy Bakke (som driver Fjellstoga, red.anm.) ut at han ville bygge iglo. Det skulle egentlig vært tre stykker, men snøen kom sent, så vi har bare fått opp én til nå, forteller Jonas Løfgren, som selger pølser, burger og vafler til de mange som stikker innom.

Til påskeferien er planen å få opp en iglo til som kan brukes til overnatting for opptil åtte personer. Den ene igloen ble konstruert ved hjelp av en ballong på seks meter i diameter og fem meters høyde.

Jonas Løfgren, ansatt ved Hovden Fjellstoge, serverer mat og drikke til dem som besøker igloen. Til påske skal en overnattingsiglo også være på plass. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi kjørte på med snøfresere og fikk hjelp av løypemannskapet til å hente snø. Totalt gikk det med ti dager til å få snøen på plass, la snøen sette seg og til å snekre møbler, sier Løfgren.Les også:

Mange barnefamilier

Besøket har vært på rundt 600-700 personer på godværsdager. Spesielt barnefamilier har besøkt igloen.

Deriblant brødrene Sebastian (11) og Nikolai Vergum Hellevik (7), og tremenning og hyttenabo Mads Torvund (10).

— Det er første gang vi er her i igloen, så det var kult å besøke den, kommer det fra de tre guttene som bruker vinterferien på langrenn, alpint og aking.

Sebastian Vergum Hellevik (foran til venstre), Nikolai Vergum Hellevik (foran i midten) og Mads Torvund (foran til høyre) besøker igloen for første gang. Foto: Kjartan Bjelland

Trener til Vasaloppet

Utenfor igloen treffer vi også en rogalending som har forvillet seg ut på sørlandsk vinterferie. Han har nettopp fullført tre mil i langrennsløypene på østsiden av Hovden.

— Har du maks puls nå?

Gunnar Amdal kjøler seg ned etter å ha fullført en treningsøkt på tre mil i langrennsløypene på Hovden. Neste søndag venter Vasaloppet. Foto: Kjartan Bjelland

— Den e rolige den, kommer det på kav rogalandsk fra Gunnar Amdal som har tatt turen til Hovden fra Tau i Ryfylke. - Jeg er ute og trener til Vasaloppet neste søndag. Og Hovden Tour, så klart, sier Amdal.

Se også:

Storfamilie på tur

Nærmere parkeringsplassen er tre og et halvt år gamle Sofie Ådneram Søvik på skitur med mamma Marianne og storfamilien på 16. — Vi har vært her siden søndag, og hatt det veldig bra. Selv bor vi i Oslo, har foreldre fra Lyngdal, en søster i Kristiansand og en bror i Volda som alle møtes her til vinterferie. Åtte store og åtte små. Helt topp, sier mor Søvik, før gjengen fortsetter opp fjellet.

Tre og et halvt år gamle Sofie Ådneram Søvik er på skitur med mamma Marianne og storkoser seg i finværet. Foto: Kjartan Bjelland

Storfornøyd alpinsjef

I administrasjonsbygget nederst i alpinsenteret sitter en storfornøyd daglig leder, Sture Bodahl-Pilegård, og skuer ut over alpinbakkene.

Også i rødparken på alpinsenteret kunne snøbrettkjørerne kose seg i strålende vintervær. Foto: Kjartan Bjelland
For denne jentegjengen fra Kristiansand er det tradisjon med vinterferietur til Brokke. F.v. Rasmine Jensen (13), Nora Magnussen (17), Oda (16) og Tuva (11) Langdal Lian og Odine Jensen (13) koser seg med pølse og brus i pausen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Vi har vært ekstremt heldige med været i vinterferieuken i år. Dette blir den beste vinterferien for oss siden vi overtok senteret i 2010/11, sier Bodahl-Pilgård og forteller om stabile besøkstall på 2000-2500 gjester på godværsdager. Ikke bare i vinterferien, men også i helgene utenom.I rødparken, som alpinsenteret satser stort på, viser driftslederassistent Martin Nilsson fram noen av sine kunster.

Tvillingene Josefine (foran) og Julie Litland (2) med ski på beina for første gang. Mamma Mona Lund Litland følger godt med i barnetrekket på Brokke. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det var skikjøringen som fikk meg hit, via en venn jeg kjente, sier svensken som likegodt bosatte seg i skibygda øverst i Setesdal da han kom for fem år siden.Også andre steder på sørlandsfjellet, blant annet på Brokke, har det vært fine dager på slutten av vinterferien. Men Martin Nilsson har funnet sin favoritt:

- Du finner ikke bedre sted enn Hovden, sier han.

Les også: