HovdenTour2014_020.jpg Foto: Jon Anders Skau

— Jeg kan ikke si at vi er fornøyd. Vi skulle hatt noen hundre til. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men det virker som en trend overalt med færre deltakere i turrenn, sier Venke Tjørhom.

Les også: Færre går lange skirenn

Hun er rennleder for det som siden 1976 har vært den store ski-klassikeren i Agder og Rogaland. Den 53 kilometer lange styrkeprøven fra Setesdal til Sirdal hadde sin storhetstid for snaut 5-10 år siden, og satte påmeldingsrekord i 2010 da arrangøren satte stopp på 2800. Sterk vind tvang dem imidlertid til å avvlyse, en skjebne de også led i 2013. ## - Bekymringsfullt

Siden har de laget en egen uværstrasé - uten at sørlendinger og rogalendinger ser ut til å valfarte til starten på Brokke av den grunn. Mandag ettermiddag - bare timer før påmeldingsfristen gikk ut - var det snaut 500 påmeldinger til rennet 12. mars. Men det er fortsatt mulig å melde seg på - til et påslag på startkontingenten på 120 kroner.

HovdenTour2014_020.jpg Foto: Jon Anders Skau

— Det er klart det er bekymringsfullt når fristen går ut og vi ikke har mer enn 500 påmeldte, sier Tjørhom.HovdenTour, som i år først arrangeres lørdag 2. april, har mer og mer siden åpningsåret i 2012 tatt over som det største turrennet på Sørlandet. I 2013 satte de rekord med 2194 påmeldinger, og selv om de har hatt en liten nedgang til 2005 i fjor, har de i år igjen et lønnlig håp om at pilen vil peke oppover. Mandag ettermiddag var det 951 påmeldte, det vil si nesten 100 flere enn i fjor da 33 dager gjensto.

Les også: 15-åring imponerte Sesilåmi-vinneren

— Vi er litt spente på hvilket utslag det vil gjøre at løpet arrangeres etter påske. Men vi må i alle fall passere 2000 deltakere, og hvis vi får knallvær, tror jeg absolutt det er mulig å nå 2500. Det vil si en deltaker per hytte her oppe, som jo er det store målet, sier daglig leder Ingvild Hovden.

Tre uker senere enn vanlig

Det har hun troen på at de skal klare.

— Av erfaring vet vi at mange melder seg på den siste uka. Dette ser veldig bra ut, konstaterer Hovden, som tilbyr løyper på både 23 og 42 kilometer.

Les også: Lærer tok innersvingen på elevene sine.

Hun frykter ikke at ny dato, tre uker senere enn vanlig, skal ødelegge.

— Litt spente er vi, men det var uansett uaktuelt å arrangere palmelørdag. Og når det var så kort tid mellom vinterferie og påske, fant vi ut at det var best å vente til etterpå. I år blir det også mulig å gå både Birkebeinerrennet og HovdenTour, sier Hovden.

Har senket målet

HovdenTour, Sesilåmi, Haukelirennet og Sirdal Skimaraton har et samarbeid gjennom Sørnorsk Vinterkarusell, men foreløpig virker det som HovdenTour høster klart mest av det.

— Jeg har ikke fulgt Sesilåmi så tett, men jeg tipper at det kommer et påmeldingsrush i dagene før, slik det gjorde i fjor, sier Hovden.

I fjor fikk Sesilåmi en fantastisk værmelding - og ditto vær på renndagen, og dermed tok påmeldingen seg opp til 1022, etter et renn av påmeldinger den siste uka.

— Vi tror det vil komme mange på tampen i år også, men det er nok mer realitisk å tro på 1000 deltakere enn det opprinnelige målet på 1500, sier Tjørhom.

— Tror du mange heller å går HovdenTour, som har enklere logistikk og flere løyper å velge mellom?

— Det kan godt være, sier Tjørhom.