KRISTIANSAND: Den yngste av de to domfelte, 30-åringen som fikk tre års fengsel, nektet straffskyld i retten. Den eldste erkjente delvis straffskyld for mindre straffbare forhold.

Kristiansand tingrett har funnet de to skyldige etter tiltalen. I forbindelse med straffeutmålingen uttaler retten blant annet:

"I denne saken er det en rekke skjerpende omstendigheter som får betydelig vekt ved straffutmålingen. Tiltalen gjelder gjentatte tilfeller av grov vinningskriminalitet med utstrakt voldsutøvelse. De gjentatte handlingene er av samme karakter og viser et fast forbrytersk forsett over tid. Forholdene er planlagt, begått av flere i fellesskap og er utført på en brutal og hensynsløs måte.

Forsvarsløse

Volden har istor grad vært rettet mot fornærmedes ansikt og hode, hvor skadepotensialet er stort. Fornærmede er i ett tilfelle påført fysisk skade. I tillegg har hammer vært brukt som slagvåpen, og det vært benyttet støtpistol mot hals— og hoderegionen. Det har også vært brukt grove trusler om bl.a. avkutting av fingre. De fornærmede har i de aktuelle situasjonene blitt overrumplet og vært helt forsvarsløse.

Ekstra utrygghet

I ranstilfellene har de tiltalte tvunget seg adgang til de fornærmedes boliger, hvilket medfører ekstra utrygghet og er en stor integritetskrenkelse i seg selv. Formålet med de tiltaltes handlinger har vært økonomisk vinning og uberettiget pengeinnkreving. Det ene forholdet gjelder trussel med skytevåpen, hvilket tilsier at ranet ligger helt opp mot grovt ran. Det er videre spesielt alvorlig at de tiltalte ved dette tilfellet tilegnet seg våpen og ammunisjon, slik at dette nå er tilgjengelig i et kriminelt miljø.

Samfunnsskadelig

Retten finner at denne type kriminalitet har en særlig samfunnsskadelig karakter. Som det fremgår av premissene ovenfor, er det gjennomgående at fornærmede og vitner har uttrykt stor frykt for de tiltalte og miljøet rundt disse.

Flere har fortalt at de har følt seg truet på livet, og dette har medført angst, betydelige søvnproblemer og begrenset livskvalitet. Flere av de fornærmede har kviet seg for å anmelde forholdene og har følt det som en betydelig belastning å måtte møte i politiavhør og ikke minst under hovedforhandlingen. De fornærmede har alle flyttet fra boligene sine en periode for å bo hos venner og bekjente. Det samme har deres nærmeste følt seg tvunget til a gjøre av frykt for ytterligere kriminalitet.

Fare for de fornærmede

Retten finner at sterke allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende i en sak som dette. Som følge av den store frykten denne type handlinger medfører, blir etterforskning og straffeforfølgningen vanskeliggjort, hvilket igjen medfører fare for de fornærmedes rettssikkerhet".

Tidligere straffet

31-åringen, som fikk fire års fengsel, er tidligere straffedømt seks ganger for ran og vold. 30-åringen er tidlgiere utstraffet.

Aktors påstand var fire års fengsel for den eldste, og tre og et halvt år for den yngste. Retten reduserte altså straffen med et halvt år for 30-åringen.

I retten opplyste begge de domfelte at de skal melde seg ut av motorsykkeklubben Mongols, som politiet mener består av mange sterkt kriminelle medlemmer, også i Kristiansand.