KRISTIANSAND: Opplysningene om Mongols og medlemsmassen i klubben ble kjent i Kristiansand tingrett torsdag, da politibetjent Sverre Birkeland forklarte seg i straffesaken mot to kristiansandere som er knyttet opp mot klubben.

Han fortalte at politiet i Kristiansand på vårparten ble kjent med at motorsykkelklubben Mongols var under etablering i Kristiansand.

— Vi ble på vakt, ikke minst fordi vi vet både fra nasjonal og internasjonale politikilder at en stor del av medlemsmassen i disse klubbene er kriminelle. I Kristiansand er de fleste av de cirka 15 medlemmene straffedømt, flere for grove, kriminelle handlinger som ran, trusler og narkotika, sa Birkeland. Han opplyste at ingen av de 15 har motorsykkelsertifikat. Tidligere har politiet sagt at to av medlemmene har mopedførerbevis.

Presidenten til Kristiansand

PRESIDENTEN: Michael Willumsen, Europapresident i Mongols, er nå bosatt i Kristiansand. Han sitter for tiden i varetekt siktet for trusler mot et vitne som har gitt forklaring i Mongolssaken i Kristiansand denne uka. Foto: PRIVAT

Europapresidenten i Mongols, svenske Michael Willumsen, begynte på forsommeren å reise til Kristiansand. Han opplyste selv i tingretten i forrige uke at han har en samboer som bor på østkanten av byen. Politiet spanet helt åpenbart på denne leiligheten i forbindelse med informasjon som var kommet om etablering av en Mongolsklubb i Kristiansand.— De to tiltalte reiste fra den aktuelle leiligheten 15. juni og kjørte i retning Hamresanden, fulgt av politiet. Der ble de pågrepet, og der skjønte vi at stiftelsesmøtet skulle finne sted med 40-50 deltakere, noen også fra Tyskland, fortalte Birkeland i retten. Samtlige som var på stedet ble id-kontrollert av politiet.

Støttecrew

I tillegg til de 15 fullverdige medlemmene består klubben i Kristiansand også av en del personer som er såkalt støttecrew. Birkeland fortalte at klubben er oppegående i Kristiansand, men at den ikke har klubblokaler. - Mongols har som mål å vokse raskt i medlemstall. Derfor er rekrutteringen omfattende når det gjelder støttecrew, som er menn i alderen cirka 18 og opp til 50. Politietterforskeren gikk langt i å fortelle hvordan politiet systematisk jobber i miljøet for å skaffe seg oversikt over aktivitetene til de kriminelle motorsykkelklubbene. - Vi følger godt med, og klubbene vet også at hvis det blir arrangert en fest, vil også politiet være tilstede på utsiden for å kontrollere, sa politibetjenten.

Brorskap

Han la vekt på at det er et stort og omfattende brorskap i klubben som viser at medlemmene støtter hverandre. - Men når det blir snakk om kriminelle handlinger sier klubbene at de ikke står bak. Det er enkeltmedlemmer som er kriminelle, hevdes det fra klubbene, fortalte Birkeland.

Den europeiske Mongolspresidenten, som nå sitter i varetekt i Kristiansand fengsel fram til midten av neste uke, skal for øvrig ha bosatt seg i Kristiansand hos sin samboer. Han er i varetekt, siktet for vold mot et vitne i straffesaken som pågår i tingretten denne uka.