Og innsatsen ga uttelling. Samtlige fem har hatt solid fremgang siden de ga maks på den tre minutter lange staketesten 6. januar. Terje Sannarnes har hatt minst fremgang med 6,2 prosent mens Vegar Jørgensen — til tross for et ribbeinsbrudd som ennå plager ham litt - har hatt størst fremgang med 10,8 prosent.

Desidert lengst igjen var det imidlertid Even Øgrey Brandsdal som staket med 716 meter — også det etter en solid forbedring på 10,5 prosent.- Jeg er veldig positivt overrasket over begge testene. Jeg har kjent at pusten har blitt stadig bedre, og kroppen stadig sprekere, sier Vegar Jørgensen fornøyd.

Måtte omstaking til

Han var første ute i begge testene, og mens vi pratet med ham var det Terje Sannarnes som skulle i ilden - og han staket 498 meter. Deretter var det Silje Christensens tur, og som hun skrev i bloggen sin, hadde hun satt seg et klokkeklart mål om å slå en av guttene. Og Sannarnes utkrystalliserte seg raskt som offeret. Christensen gikk ut i høyt tempo, og med et konkurranseinstinkt som lyste ut av øynene hennes, klokket hun også i mål på 498 meter.

Etter testen lo Terje Sannarnes godt da han så at Silje Christensen hadde skrevet i bloggen at hun skulle "gruse minst en av gutta". Foto: Åge Harald Drangsholt

Dermed ble det ett minutts omstaking. Og nå hadde også Sannarnes gravd fram et konkurranseinstinkt som langt overgikk det han viste første gang. Etter 276 meter dryppet svetten fra ei dyvåt panne.Christensen samlet seg på nytt, ga jernet igjen — men var sjanseløs med 212 meter.

— Etter den første testen i januar, satte jeg et mål om å slå minst en av guttene. Og siden har jeg forbedret meg vanvittig mye på staking. Men, tydeligvis ikke nok. Nå er jeg sur. Egentlig skulle jeg hatt én meter lenger første gang, men Arild skrev feil, hevder Christensen - mens smilet ikke lurer så langt unna.

- Større fremgang enn i forrige prosjekt

— Det var herlig å knuse henne. Men jeg kan tydeligvis ikke ha gitt maks på den første testen for jeg hadde mer å gi nå. Men til sjuende og sist er det HovdenTour som teller, minner Sannarnes om.

Even Øgrey Brandsdal tok ut det siste -og var suverent best med 716 meter på tre minutter. Foto: Åge Harald Drangsholt

De gjennomgikk også en kondisjonstest på tredemølle, og her hadde de enda større fremgang enn på staketesten. Øgrey Brandsdal riktignok med bare 2,3 prosent, men Start-sjefen kom direkte fra halvannen times fotballøkt og var preget av det. For de andre varierte fremgangen mellom 9,9 og 13,6 prosent på nøyaktig samme test som de tok 6. januar.Etterpå var trenerduoen begeistret over fremgangen.

— De har kommet i radikalt bedre form enn før, og de har fått større fremgang enn deltakerne i de to forrige Sprek-prosjektene. Men så har de også hatt en uke lenger å trene på, sier Arild Jørgensen.

— Men, i og med at utgangspunktet deres var dårligere i år, var vi nødt til å øke treningsmengden tidligere enn vi har gjort før, understreker Jarle Ausland.

- Ikke krysset Grønland

De forteller at filosofien har vært tre treninger i uka uten blodsmak i munnen.

— Det er på ingen måte Grønland de har krysset for å komme dit de er i dag. Tenk hvilken positiv effekt det vil få i et livsperspektiv om de fortsetter å bevege seg tre ganger i uka, sier Jørgensen.

Fremgangen har vært 9,0 prosent på staketesten og 10,1 prosent på kondisjonstesten på Spicheren.

— Men overfører vi effekten av dette på for eksempel ski, ville fremgangen og helsegevinsten blitt uendelig mye større, påpeker Jørgensen.

For trenerduoen er ikke hovedmålet at de skal komme gjennom HovdenTour.

— Og for oss spiller det ingen rolle om folk går, løper, sykler eller går på ski, hovedbuskapet vårt er at mennesker får en stor positiv effekt av å bevege seg rolig tre ganger i uka, sier Ausland og Jørgensen.