KRISTIANSAND: — Vi kaller dette dødens posisjon. Lastebiler som treffer personbiler, treffer som regel i fremdøra eller bakdøra. Da mister personbilen styringen fullstendig, og blir som en kastebil, sier Kjell N. Nilsen, lastebilsjåfør og fylkesleder i Norges lastebileier-forbund.

Med sin lastebil viser han hvor dårlig han som sjåfør egentlig ser. En personbil forsvinner helt idet den passerer Nilsens lastebil.

Mandag ettermiddag forårsaket lastebiler to ulykker midt i rushtiden. Begge ulykkene skjedde da lastebilene skulle skifte fil, og traff personbiler i siden. Vesterveien er særlig utsatt, der har det vært fem slike trafikkuhell i år.

— Når mine sjåfører samles, er det Vesterveien som er samtaleemne. Det er veldig lett å overse noen her. Og det kan være fatalt, sier Nilsen.

Vær VARSOM.

Selv har han ikke vært innblandet i ulykker, og tror sjåfører som kjenner Vesterveien passer ekstra godt på. De fleste ulykkene skjer mellom tunnelen fra Gartnerløkka og Statoil-stasjonen.

— Jeg slenger øynene i speilet med en gang jeg passerer tunnelen. Hvis det er klart, legger jeg over rett ved Statoil-stasjonen. Jeg pleier å være nokså sikker på at det ikke er noen i blindsonen, forteller Nilsen.

Han skylder ikke de siste ulykkene på noen andre enn lastebilsjåførene selv.

— De har ikke vist nok aktsomhet. Du har jo ansvar når du skal skifte fil. Men det er mye å ta hensyn til, og det er inni hampen mange biler som skal skifte fil akkurat her. Mange ganger skulle jeg ønske at personbilsjåførene var mer forsiktige. De vet ikke hvor stor blindsone vi har, mener Nilsen.

SLALÅM.

Regionsjef for lastebileierne, Karl W. Strandvik, mener noe burde vært gjort på Vesterveien for lenge siden.

— Min forgjenger tok opp problemet på denne strekningen for over to år siden. Da lovte Vegvesenet å gjøre noe. Jeg håper virkelig det skjer noe nå, sier Strandvik.

Han mener det eneste som nytter, er at lastebilsjåførene bruker lang tid på å skifte fil.

— Personbilene må få beskjed i god tid før lastebilen skifter fil. Men det er litt vanskelig på den strekningen, for du må velge fil ganske raskt, mener Strandvik.

I tillegg kjører mange lastebiler nå rundt med klistermerker som sier «Pass opp, du er i min blindsone».

— Blindsone unnskylder selvsagt ikke uforsvarlig kjøring. Men å kjøre gjennom Kristiansand er som å kjøre slalåm. Vi ønsker velkommen alle tiltak som kan hindre sammenstøt på Vesterveien, sier Strandvik.