OSLO: I fjor svarte 90 prosent at båtførere bør holde seg edru, mens andelen har sunket til 81 prosent i år. Det viser en undersøkelse Synovate MMI har gjort for holdningskampanjen AlkoKutt.

Menn har lavere terskel enn kvinner. 72 prosent av mennene mente alkohol og båt ikke hører sammen, mens 88 av kvinnene svarte det samme.

Holdningskampanje Torsdag startet en kampanje for å bedre folks holdninger til alkohol på sjøen. Kampanjen er den tredje i rekken.

– Vi har i år valgt å vektlegge holdninger om båtførere og alkoholbruk, og har konsentrert oss spesielt om aldersgruppen 40 til 60 år, sier Trine Stensen Lunde, daglig leder i AlkoKutt, til NTB.

Årsaken er at denne aldersgruppen er høyt representert i ulykkesstatistikken.

Uerfarne båtførere Stensen Lunde frykter at en kombinasjon av slappere holdninger og flere uerfarne båtførere vil gi en økning i antall ulykker i sommer.

– Vi har flere båter enn før, og ferdigheten blant båtførerne blir dårligere. Samtidig drikker vi mer enn før, og alkohol blir en sløvhetsfaktor som er ekstra farefull på sjøen, sier Stensen Lunde, og peker på statistikk som viser at én av tre som drukner har drukket alkohol.

Kampanjen er et samarbeid mellom Politidirektoratet, Kongelig Norsk Båtforbund, Kystverket, Norges Seilforbund og Kongelig Norsk Seilforening, Sjøfartsdirektoratet, AlkoKutt, Røde Kors og Redningsselskapet.