Uroen hugger tak i meg nesten hver gang jeg åpner en avis. Midtøsten i flammer. Europa knaker i sammenføyningene. Finansnæringen vakler. Medie-Norge sklir sammen. Og jeg har egentlig bare to valg: marinere meg selv i uro eller handle. Så jeg velger det siste. Snører skoene og går raskt bort til den beste angstdemperen jeg kjenner til: slakteren Strøm— Larsen på Torshov i Oslo.

KMH20160206_02_doc6ocynlbbdv6ie4svle6.jpg Foto: Katinka Hustad

— Fiskekaker. Plukkfisk, med grønne, knasende biter av purreløk i potetmosen. Sånn smakte min barndom.

Langkok

Svineknoker. Min bestemor tilsatte gule erter og rotgrønnsaker, og kokte suppe på knokene. Fiskekaker. Plukkfisk, med grønne, knasende biter av purreløk i potetmosen. Sånn smakte min barndom. Jovisst, det var en tung middagsperiode med hermetisk rogn også, en gang på 80-tallet. Riflechips med holiday-dipp. Bugg kjøpt med femtiøringer som ble lirket ut av sparegrisen. Men det er duften av langkok som kommer sivende tilbake hver gang jeg tenker på henne.

319527155.jpg Foto: Microstock

Fettperler som stiger opp i en gryte som putrer for seg selv. Brødsmuler i en pose til endene. Min lille hånd i hennes myke. En følelse av at verden ikke strekker seg lenger enn til andre siden av Vågen i Bergen.

— «Comfort-food», kaller engelskmennene det. Jeg elsker ordet, for det går like til kjernen av hva jeg forsøker beskrive.

Comfort food

Men det er jo ikke en kjeft som spiser knoker lenger. Eller oksehaler. Vi er blitt et rikmannsfolk som forventer indrefilet. Hver gang. Fordi vi har råd til det. Svulmende kyllingfileter i ekstra store familiepakker. Like bak deg, i frysedisken, kan du kjøpe en hel høne for noen skarve tiere. Men høne er usexy. Skrint liksom. Er det noen som husker frikassé? Jeg ble minnet på det da vi bodde i Frankrike.

244165711.jpg Foto: Microstock

På bordet kom en fremmed rett jeg kjente så altfor godt. Smaken av høne er mørkere enn kylling. Mer intens, men like fullt pakket inn i all trøst og ro jeg husker fra bestemor sitt kjøkken. «Comfort-food», kaller engelskmennene det. Jeg elsker ordet, for det går like til kjernen av hva jeg forsøker beskrive.

112361045.jpg Foto: Microstock

— Jeg trodde jeg ikke hadde tid til langsom mat. Nå vet jeg at det er den kjappeste maten jeg ikke har tid til.

Hverdagsmiddagene

Problemet er bare at jeg ikke er min bestemor. Tiden går fortere. Full jobb, henting og bringing. Aktivitetsgrupper og leksehjelp. Vinkurs i stadig nye byer. Gardermoen først og nattoget hjem. Jeg trodde jeg ikke hadde tid til langsom mat. Nå vet jeg at det er den kjappeste maten jeg ikke har tid til. Én ting er all handlingen, men å komme opp med en ny middagsrett hver dag, er den virkelige utfordringen for en kreativt skviset hjerne. Nå putter jeg oksehalene fra Strøm- Larsen oppi en stor gryte.

157454471.jpg Foto: Microstock

De får koke med laurbærblader, vann og pepper i mange timer. Jeg rekker å skrive. Rydde. Redde plantene som er en hårsbredd fra døden. Når kjøttet er så mørt at det faller fra beinet, renser du ut fett og bein, og fyller opp gryten med tomatpure, rotgrønnsaker, løk og rødvin. Kok igjen. Og igjen. Og igjen.

161198267.jpg Foto: Microstock

Ro og kraft i hverdagen

Ble det med noen ekstra unger hjem fra skolen? Er mannen min forsinket fra jobb og rekker ikke å handle slik vi avtalte? Ikke noe problem. Jeg er ikke lenger stresse-mamma. Jeg er lune-mamma, som holder en svær gryte med fettperler på toppen. Jeg har rause, fyldige rødviner som ikke kostet mer enn at vi kan skjenke et glass til. Gryten varer i mange dager, så jeg inviterer over noen venner vi ikke har sett på altfor lenge. Verden er et farligere sted enn den har vært på tiår. Jeg kan ikke fikse Midtøsten. Men jeg kan skape en liten boble her av trøst. Ro. Kraft. Og så kan jeg invitere inn noen som trenger akkurat det.

Vinanmeldelser

3193301-nett.jpg

Portada Caladoc Tinta Roriz — PortugalPris: 99 kr.

Varenr. 3193301. Basis, polkat. 3

Herlig! Portugisiske Portada fortsetter å overraske. Koster under hundrelappen, men innfrir langt over forventet. Dufter av tyttebær og syrlige moreller. Saftig og leskende i munnen, behagelig snerp i avslutningen, som av krekling.

Terningkast: 6

vin1.JPG

Gaia Agiortiko — HellasPris: 176,60 kr.

Varenr. 9869001. Basis, polkat. 5

Ja! Det er helgen du skal teste vin du vanligvis ikke drikker. En spennende, fyldig rødvin fra Hellas som er blitt en skikkelig snakkis. Smaker av urter over mørke bær, med behagelig snerp som kan møte kraftkok.

Terningkast: 5

2851501-2nett.jpg

Bodegas Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas — SpaniaPris: 126, 50 kr.

Varenr. 2851501. Basis, polkat.

Mange gode kjøp i hyggelig prisklasse fra Spania. Vinas Viejas betyr gamle stokker. Og akkurat som høne gir mer smak enn en kylling, gir gamle stokker druer med mer smak enn unge. Fyldig rødvin med et sting av svart pepper.

Terningkast:5

3098901-1nett.jpg

Muga Reserva 2011 — SpaniaPris: 209,90 kr.

Varenr. 3098901. Basis, polkat. 4

Klassiker! Muga er en gammel traver mange kjenner. Men fremdeles et knallkjøp! Myk og bløt rødvin med den umiskjennelige spanske duften av mørke bær, lær og vanilje. Deilig munnfølelse, brer seg utover som en varm dyne. Litt snerp i finish. Nydelig.

Terningkast: 5

2855306-3nett.jpg

Viu Manent Rayuela Carménèren — ChilePris: 398,20 kr.

Varenr. 2855306. Basis, polkat. 6

Mange til bords? Da trenger du denne. Litt rufsete rødvin til kalde kvelder. Liker at den har en duft av kaffebønner, som bærer gjennom hele munnhulen. Min favoritt-pappvin for tiden.

Terningkast 5

2215301nett.jpg

Von Buhl Riesling Brut — TysklandPris: 259,90 kr.

Varenr. 2215301. Bestilling, inne på 3 pol.

Etter å ha smakt denne krøp den under huden på meg. Tysk musserende med fastere smak enn mange av de franske. Hverdagsbobler med klasse og særpreg. Prøv! Perfekt vin til feiring av venner du ser for sjelden og kjærester du ikke kliner nok med.

Terningkast 6

Hjemmelekse

(Tommelfingerregel)

Varme gryter trenger kraftige viner. Spinklere viner forsvinner i svelget.