- En trist dag for ekteskapet

Øivind Benestad (t.h.) demonstrerer foran Stortinget i dag klokken 10.00, han mener ekteskapet som institusjon svekkes.

Publisert:

Foto: Anders Martinsen, Aftenposten

  • Amund Hestsveen
  • Gunnar Magnus
  • Hilde Moi Østbø
Denne artikkelen er over 12 år gammel

LLH-leder Jon Reidar Øian mener ekteskapet vil styrkes gjennom den nye loven.

Les "duellen" mellom Benestad og Øian om temaet

Slik er forslaget Den rødgrønne regjeringen foreslår at ekteskap kan inngås av to personer av samme kjønn. Lovforslaget blir behandlet i odelstinget i dag, 11. juni. Lovforslaget åpner for vigsel av likekjønnede par innenfor Den norske kirke og andre kirkesamfunn, men det blir ingen vigselsplikt. Prester får rett til å reservere seg mot å vie likekjønnede. Partnerskapsloven skal oppheves. Registrerte partnere kan få partnerskapet omgjort til ekteskap. Hvis ikke, blir deres rettigheter videreført gjennom overgangsregler. Adopsjonsloven foreslås endret slik at ektepar av samme kjønn kan vurderes som adoptivforeldre. Lesbiske ektepar stilles likt med andre ektepar når det gjelder mulighet til og betaling for assistert befruktning. Når en kvinne i likekjønnet ekteskap føder ved assistert befruktning, får ektefellen automatisk foreldrerett. Kvinnelig samboer får foreldrerett ved samtykke og hvis befruktningen har skjedd gjennom offentlig godkjent helsevesen.

OSLO: — Dette er en trist dag for ekteskapet, for barna og for fedre som nå blir definert som overflødige, sier Øivind Benestad, leder for nettstedet morfarbarn.no. I lang tid har han gått i bresjen for å kjempe mot den nye ekteskapsloven. I morgen gjør han en siste innsats i demonstrasjon foran Stortinget, mens politikerne sitter inne og vedtar loven.

Dette skjer i dag klokken 10.00. — Er kampen over nå?

— Nei, den fortsetter med full styrke. Nå skal vi prøve å påvirke KrF og FrP til å gå til valg i 2009 på å reversere loven. Vi skal også jobbe opp mot skole, barnehager og foreldre. Kampen fortsetter også i kirken, sier Benestad, som er fornøyd med sørlendingenes innsats.

På nettsiden han administrerer, oppfordrer Benestad blant annet folk til å sende mail til politikerne. ”Velkommen til info, kunnskap og argumenter”, står det på siden.

- Uklokt

  • Det har vært mye vikarierende motiv og mye synsing. Folk skulle vært mer forsiktig med å tolke bibelvers i denne sammenhengen og jeg mener mange av de som argumenterer her gjør det helt uten å tenke på voksne og barn som er i situasjonen. Det er uklokt og uforsiktig, sier Tom Rune Thorvaldsen (Ap), som sitter som vikar for Rolf Terje Klungland på Stortinget.

Han er en av mange stortingsrepresentanter som har fått bøtter og spann med brev og e-poster fra folk i forbindelse med den nye ekteskapsloven. Han reagerer på mye av det han har fått.

— Bibelens budskap er vel at størst av alt er kjærligheten. Folk må være forsiktige i forhold til hva konsekvenser uttalelsene deres kan få. De må akseptere at det finnes kjærlighet av folk mellom to kjønn, sier Thorvaldsen.

Saklig

Dagrun Eriksen (KrF) på sin side, mener debatten har holdt seg på et saklig nivå.

— Denne gangen synes jeg ikke man har gått over streken, sier Eriksen.

Det er også Benestad enig i.

— Nei, jeg vet ikke om noen tilfeller der vi har gått over streken. Hele debatten har bare vært på et overfladisk nivå. Det er sikkert noen som har gjort noen ukloke ting, men det er fordi folk blir opprørt og synes at politikerne ikke oppfører seg redelig.

Fvn.no følger ekteskapsloven

Publisert:

Les også

  1. 50.000 underskrifter <br/>mot ny ekteskapslov

  2. Ber kristne komme ut av skapet

  3. - Hvorfor haster det sånn...

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.