Kjell Ingolf Ropstad inviterer til nytt pressemøte lørdag. Kjell Ingolf Ropstad inviterer til nytt pressemøte lørdag. Foto: Jacob J. Buchard

Ropstad møter pressen lørdag

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad møter pressen lørdag kl. 14.00.

Det opplyser KrF til NTB sent fredag kveld.

Ropstad holdt også fredag formiddag en pressekonferanse, samme dag som Aftenposten skrev at han innrømmer å ha tatt aktive grep for å slippe skatt på pendlerboligen i Oslo.

– Det var en feil, og det vil jeg beklage, sa han om skatteplanen.

Aftenposten skrev fredag at Ropstad la en plan for hvordan han kunne unngå skatt på statsrådsboligen gjennom å opplyse at han dekket utgifter på foreldrenes hus, noe han ikke gjorde. Ifølge avisa skulle Ropstad ha betalt 175.000 kroner i skatt.

Etter pressekonferansen fikk Ropstad spørsmål fra TV 2 om han kan fortsette som partileder. Han sier han forstår at han har satt partiet i en vanskelig situasjon.

– Jeg kan ikke kreve tillit. Det må jeg gjøre meg fortjent til. Og jeg forstår at jeg har skuffet mange, også i mitt eget parti, sa barne- og familieministeren og KrF-lederen.

Sterk kritikk

På spørsmål om han kan fortsette som statsråd etter dette, svarte han:

– Ja, men statsministeren må selvsagt gjøre en vurdering av det. Jeg har snakket med henne og håper jeg kan fortsette.

Utover fredagen fikk Ropstad sterk kritikk fra flere hold.

Lokal­lags­leder Erik Næs i KrF i Skien sa følgende til NRK:

– Jeg er veldig lei meg. Før valget synes jeg dette var alvorlig, men når jeg hørte det jeg hørte i dag og så pressekonferansen, må jeg si at min tillit forsvant.

Og:

– Jeg mener Ropstad er ferdig som parti­leder.

Lokallagsleder Wenche Rundsag Høgetveit i Ropstads hjemkommune Evje og Hornes uttalte til samme kanal at partiet nå bør tenke på en lederdiskusjon.

Samtidig ble det klart at skatteetaten undersøker om KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad skal etterforskes og at Økokrim følger med på utviklingen i saken.

– Blir snikete

Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad innledet fredag sin kommentar om Ropstad-saken slik:

«Mandag røk sperregrensa. Fredag røk tillitsgrensa.»

Også på hjemmebane i Evje har folk vært opprørte:

– Det er én ting å si. Han må gå av, var den klare meldingen fra Knut Karlsen, som satt i kommunestyret da Bjørn A. Ropstad var ordfører, og er også nestleder i Evje og Hornnes Arbeiderparti.

– Det er fra sine egne man skal ha det. Jeg liker ikke at familien er med på det. Det blir snikete, mente Kjell Granhaug, som har bodd på Evje i 48 år.