Fredag kalte Kjell Ingolf Ropstad inn til pressekonferanse etter Aftenpostens avsløring. Han startet pressekonferansen med å beklage.

– Det var en feil, og det vil jeg beklage, sa han om skatteplanen.

Ropstad holdt pressekonferansen fredag, samme dag som Aftenposten skrev at han innrømmer å ha tatt aktive grep for å slippe skatt på pendlerboligen i Oslo.

Har snakket med Solberg

Aftenposten skriver at Ropstad la en plan for hvordan han kunne unngå skatt på statsrådsboligen gjennom å opplyse at han dekket utgifter på foreldrenes hus, noe han ikke gjorde. Ifølge avisa skulle Ropstad ha betalt 175.000 kroner i skatt.

Fra før er det kjent at han fikk gratis pendlerbolig av Stortinget samtidig som han eide og leide ut en leilighet på Lillestrøm.

Etter pressekonferansen fikk Ropstad spørsmål fra TV 2 om han kan fortsette som partileder. Han sier han forstår at han har satt partiet i en vanskelig situasjon.

– Jeg kan ikke kreve tillit. Det må jeg gjøre meg fortjent til. Og jeg forstår at jeg har skuffet mange, også i mitt eget parti, sier barne- og familieministeren og KrF-lederen.

– Kan du fortsette som statsråd etter dette?

– Ja, men statsministeren må selvsagt gjøre en vurdering av det. Jeg har snakket med henne og håper jeg kan fortsette.

Skal evalueres

Sentralstyret i KrF skal ha en gjennomgang av hele valgkampen – og partileder Kjell Ingolf Ropstads rolle, bekrefter sentralstyremedlem Magne Supphellen.

– Sentralstyret kommer til å vurdere hele valgkampen, inkludert hva som har skjedd og hva vi har gjort av ulike ting i valgkampen. En del av det er selvfølgelig partileders rolle. Vi skal vurdere bredt og grundig. Vi kommer tilbake når vi har tenkt oss godt om, sier Supphellen til Stavanger Aftenblad.

Avisen har også vært i kontakt med et annet sentralstyremedlem, Per Sverre Kvinlaug, i forbindelse med at Kjell Ingolf Ropstad har innrømmet at han har tatt grep for å unngå skatt på sin statsrådsbolig.

– Jeg er enig med Ropstad i at han har gjort en dårlig vurdering. Så er jeg glad for at han har beklaget dette, og at han har kontakt med Skatteetaten for å sørge for at dette blir riktig, skriver han til Aftenbladet.

Betalte 140.000

Da KrF-lederen ble statsråd i 2019, flyttet han til en statsrådsbolig og rapporterte til Statsministerens kontor (SMK), som ga beskjed om at han måtte skatte av fordelen av gratis bolig i Oslo hvis han ikke hadde utgifter til bolig på hjemstedet. Ropstad forteller at han ble overrasket, men at han betalte 140.000 kroner i skatt for 2019.

Ifølge Aftenposten inngikk Ropstad en avtale om at han skulle dekke noen av utgiftenes på foreldrenes hus, noe som ville gjøre at han slapp skatt på pendlerboligen, og dette oppga han ifølge avisa høsten 2020.

SMK mente ifølge avisa i desember 2020 å ha fått klarhet i spørsmål som Ropstad hadde stilt om saken.

foto
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen fredag. Foto: Ali Zare / NTB

Beklager dårlig vurdering

– Min avtale var å betale deler av de faste utgiftene hjemme i slutten av året. Statsministerens kontor hadde dialog med Skatteetaten. De informerte så meg om at de hadde endret oppfatning til at utgifter på hjemstedet ikke var avgjørende for om pendlerleiligheten var skattepliktig. Da ble jeg enig med mine foreldre om at jeg likevel ikke skulle betale, sier KrF-lederen i en skriftlig kommentar til NTB.

– Jeg beklager min dårlige vurdering i 2020. Jeg er nå i dialog med Skatteetaten for å betale det jeg skal betale, sier Ropstad.