GAZA BY: Israel truer med en bakkeinvasjon av den palestinske enklaven, der rundt 1,5 millioner palestinere er stuet sammen i overfylte flyktningleirer og byer.

Israelerne okkuperte Gazastripen fra 1967 til 1993 og hentet først i 2005 ut sine siste soldater og bosettere fra området.

Midtøsteneksperter tror ikke at Gazastripen vil bli okkupert på nytt og regner med at Israel i så fall vil nøye seg med en mer tidsbegrenset operasjon der stridsvogner sendes inn helt i nord og sør.

– Jeg tror ikke på en storstilt bakkeinvasjon, selv om det trues med dette, sier professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo til NTB.

Truer

Israels forsvarsminister Ehud Barak truer med å trappe opp angrepene for å få slutt på rakettangrep mot Israel.

De hjemmelagde palestinske rakettene har kostet få menneskeliv og forårsaket små skader, men rakettangrepene ble trappet opp etter at Barak sendte 60 jagerfly på vingene lørdag.

Hamas-kontorer, sikkerhetsinstallasjoner, et fengsel, en moské, en tankbil med drivstoff og smuglertunneler mellom Gazastripen og Egypt er blant målene som siden er rammet i de israelske angrepene. Tallet på drepte steg søndag til nærmere 290. På israelsk side er én drept i et rakettangrep siden offensiven startet. Søndag landet en rakett i Ashdod, nærmere 30 kilometer nord for Gazastripen, men forårsaket ingen skader.

Flykter

Deler av muren som skiller Gazastripen fra Egypt ble ødelagt i søndagens angrep mot smuglertunnelene, og flere hundre palestinere flyktet gjennom åpningen. Egyptiske myndigheter utkommanderte deretter over 500 politifolk for å hindre at flere skulle krysse grensa til Egypt.

Røde Kors forteller om akutt mangel på medisinsk utstyr på Gazastripen.

– Gazastripen kan knapt bli verre nå, sier Ola Skuterud, som er delegasjonsleder i Det internasjonale Røde Kors-forbundet i de palestinske områdene.

– Vi har omtrent ingenting å behandle folk med, fortsetter Skuterud som etter planen reiser tilbake til Gazastripen neste uke.

Mobiliserer

Ehud Barak holder muligheten for en bakkeinvasjon åpen og understreket søndag trusselen ved at innkalle over 6.000 reservister.

Den israelske forsvarsministeren, som også håper å kunne lede det israelske arbeiderpartiet til valgseier 10. februar, varslet samtidig opptrapping av bombeangrepene, til tross for verdenssamfunnets unisone oppfordring om det motsatte.

Israelske militærkommentatorer spør hva Barak håper å oppnå med operasjonen og tror verken at den israelske regjeringen akter å gjenokkupere Gazastripen eller har noe håp om å knuse Hamas.

Hensikten er trolig å vise militær styrke og tvinge fram en ny våpenhvile, mener flere kommentatorer.

Truer med svar

Hamas viser foreløpig ingen tegn til å kaste inn håndkleet og truer med selvmordsaksjoner og en ny intifada (opprør).

– Palestina har aldri opplevd en styggere massakre, sier palestinernes tidligere statsminister, Hamas-lederen Ismail Haniyeh.

Hamas-bevegelsens politiske leder Khaled Meshaal varsler et svar på de israelske angrepene.

Tre år er gått siden Hamas sist gjennomførte en selvmordsaksjon i Israel, og tiden er nå inne til å vurdere dette våpenet på nytt, mener Meshaal.

– Hamas har godtatt alle fredelige løsninger, men resultatene har uteblitt. Vi oppfordrer nå til en militær intifada mot fienden. Motstanden vil fortsette ved hjelp av selvmordsaksjoner, sier han.

Israels angrep har utløst rasende protester i flere arabiske land og i flere byer på Vestbredden. (©NTB)