OSLO: — Jeg har fått løfter om et svar på min appell og avventer nå dette, sier advokat Morten Furuholmen til fvn.no.

Det var tidligere denne måneden at advokaten holdt pressekonferanse i Oslo med Moland og Frenchs mødre tilstede hvor han ba norske myndigheter om å gripe inn i saken til de to dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland.

Norske myndigheter har i lengre tid arbeidet med å få Moland og French utlevert til Norge etter at de ble dømt til døden blant annet for drapet på sjåføren deres Abedi Kasongo i Kongo. De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Like før jul i fjor lykkes det å få de to overført til militærfengselet Ndolo i Kinshasa, hvor neste mål på veien har vært soningsutlevering eller benådning. I det nye fengselet er de to imidlertid blitt underlagt et langt strengere regime enn i sentralfengselet i Kisangani, hvor de tidligere sonet straffen sin.

Fryktet for sikkerheten

Da Furuholmen innkalte til pressekonferanse den 10. februar var det fordi Moland og French fryktet for sin egen sikkerhet. Advokaten beskrev det han karakteriserte som svært brutale forhold og fysiske overgrep fra både fanger og betjenter.

— De har nå sittet i fengsel i tre år, uten at det har skjedd noe. Det må derfor et helt annet press til for å få en utvikling, uttalte Furuholmen på pressekonferansen.

Nå håper advokaten på fortgang i saken.

— Det jobbes med saken, ja, men jeg har ikke fått svar ennå. Samtidig så har jeg ikke mottatt noen negative tilbakemeldinger heller. Nå håper jeg bare de tar saken alvorlig, sier Furuholmen.

- Hvordan anser du sikkerheten til de to i dag?

— Jeg tror det har stabilisert seg i fengselet, men jeg har hatt lite kontakt med dem fordi det er sjeldent at de har tilgang til telefon, svarer Furuholmen.

- Selv ansvarlig

I en e-post til fvn.no skriver ekspedisjonssjef Marianne Vollan i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet at de i hovedsak ønsker at både nordmenn og utlendinger soner straffen i landet de kommer fra.

Hun peker samtidig på at nordmenn i prinsippet er ansvarlig for sine egne handlinger og situasjonen de har kommet i.

"Norske borgere i utlandet er undergitt vedkommende lands straffelov og landets domstoler. Norske borgere som begår kriminelle handlinger i utlandet er selv ansvarlig for den situasjonen de er havnet i. Når det er sagt har myndighetene også en forpliktelse til å vurdere de muligheter som foreligger i tilfeller hvor det søkes om soningsoverføring, samt benytte de virkemidler som finnes i gjeldende regelverk."

— Ekstraordinær sak

Furuholmen avviser overfor fvn.no at denne saken kan håndteres på lik linje med andre saker.

— Dette er en velig spesiell sak og må derfor gis en særskilt behandling som ikke kan følge noen tidligere mønstre, hevder han.

- Hva er det ved akkurat denne saken som gjør at den skiller seg ut fra andre, slik du ser det?

— Da skal jeg si det jeg har sagt og understreket hele veien, og det er at dette er en sak som involverer dødsstraff og spionasje, og hvor Norge er gjort ansvarlig som spionmakt. Det gjør saken helt ekstraordinær.

I dødsdommen fra juni 2010 mot de to, heter det blant annet at Moland og French er dømt for drap, spionasje og konspirasjon, og hvor Norge er dømt til å betale erstatning til Kongo.

I dommen er Norge dømt til å betale erstatning til følgende:

_In additionthey were sentenced to pay joint compensation with the State of NORWAY to the participating plaintiffs the following:

— D.R.Congo: 60.000.000 $ us ( the same as in the Garrison military court because DRC didn't make appeal)

— Widow OLENDJEKE: 3.000.000 $ us,

— AMISI THOMBA: 1.500.000 $ us,(uncle of driver - now dead)

— ACCO: 100.000 $ us,(the drivers association)

— KASIMU: 250.000 $ us,(one of the passengers)

— KEPO: 250.000 $ us,(one of the passengers)

— NGAZUA: 25.000 $ us(the owner of the vehicle)(the same as in the Garrison military court because he didn't make appeal)_