Tallet er dobbelt så høyt blant studenter i forhold til resten av befolkningen i samme aldersgruppe. Samtidig viser Nokuts studentbarometer at oppfølging og veiledning er det studentene er mest misfornøyde med. Disse resultatene viser oss at dagens tilbud ikke er bra nok, og at noe må gjøres!

Tung depresjon

Både studier og arbeidsliv virker fort fjernt hvis en tung depresjon eller dyp angst preger hverdagen. For å forebygge dette er det viktig at studentene blir tilbudt rask og riktig hjelp. Et dårlig psykisk helsetilbud får store konsekvenser for samfunnet, men er først og fremst en tragedie for den enkelte. Universitetene bør derfor rustes til å hjelpe disse studentene på et tidligere stadium.

Les også: Ung livsmestring i skolen

Les også: Ung livsmestring i hverdagen

Les også: Hun trodde det var best at hun sultet seg i hjel

Problemet med dagens eksisterende psykiske helsetilbud på norske campus er at det ikke er tilstrekkelig. Eksempelvis kan vi se til vårt eget universitet; Universitetet i Agder. Her må dagens 11.000 studenter dele på én psykolog, som kun er ansatt torsdag ettermiddag. En så svak kapasitet kan lett resultere i flere måneders ventetid. Flere måneders ventetid kan igjen føre til at studenten dropper ut av studiene og blir alvorlig syk. Men dersom fjerningen av ventetiden skal bli mer enn ønsketenkning må vi handle nå, og prioritere de unge i helsevesenet.

Det er for mange studenter høy terskel for å kontakte psykolog. Det er derfor synd at studentene som studerer ved UiA først må få henvisning fra fastlege for å få muligheten til å besøke universitets psykolog. Dette er også er en problematisk ordning ettersom de færreste studenter bytter fastlege når de flytter for å studere, dagens ordning øker med andre ord terskelen ytterligere for å oppsøke hjelp. Studentene burde heller ha muligheten til å bestille time direkte hos en gratis psykolog. Dette vil gi lavere terskel og sørge for at de studentene som sliter med psykiske plager får et tilstrekkelig tilbud.

Øke antallet psykologer

For å gi studentene den nødvendige hjelpen de trenger og fortjener bør man derfor øke antallet psykologer til studentene på alle campus i Norge, og gi studenter midlertidig rett til å ha én fastlege på hjemstedet og én på studiestedet.

Et tilstrekkelig tilbud vil være et skritt i riktig retning for å forebygge psykiske problemer hos dagens studenter. Vi vet at en økt kapasitet vil gjøre studiehverdagen mye lettere for mange, øke deres akademiske prestasjoner og sørge for at fremtidens arbeidstakere er friske og klare for å møte fremtidens utfordringer.