Vår første historiker, Snorre Sturlason (1179-1241), skriver om kyststripa vår at «Agder var herjet av krigere». Det var dansker, svensker og vendere som rodde over Skagerrak og plyndret og herjet. Det ble behov for et stedlig forsvar.

Delt inn i skipreider

Rundt år 950 delte kong Håkon den gode Norge inn i skipreider, landområder som skulle være i stand til å utruste et skip med krigere. Sanden skipreide bestod eksempelvis av Lillesand, Vestre Moland, Birkenes og Eide. Hele Norge var i år 1279 inndelt i 279 skipreider. Skipreidet skulle mobiliseres når det var fiender i landet. Det ble da utlyst allmenning, og vardene ble tent.

Les også :

Les også :

I middelalderen kom større skip, det kunne være skotter, franskmenn, hollendere, og også disse kunne plyndre bønder langs kysten uten større fare. Folket i Agder henvendte seg til danskekongene og forlangte forsvarshjelp.

Forsvaret på Sørlandet lagt ned

I 1940 lå landet igjen ubeskyttet. Få hadde vel trodd at bare syttifem år senere var forsvaret på Sørlandet lagt ned. Det er som om man ikke kan forestille seg en nåtidig fiende. Problemet er at angrep som regel kommer overraskende, og historien har vist at hvem som er fienden kan variere.

Les også :

Norges overordnede forsvar skal nå bestå av kampfly, eller er det til forsvarsbruk? Fienden er for tiden tilsynelatende IS. Utover at det er galskap å innlate seg på en bombekrig, hva så om følgene av bombing av IS blir koordinerte selvmordsangrep i Norge? Geriljakrig i små grupper på norsk jord, utført med raske nålestikksangrep på for eksempel sykehus, kraftverk eller demninger? Er det da de nye F-35 kampflyene (bildet) til 70 milliarder kroner som skal redde oss? Jeg tror jeg ville foretrekke en bataljon med norske soldater med lokalkjennskap!