Aktuell mangler der et forum til debatt vedrørende kommende valg. Biblioteket gjør en fin innsats for debatt-arrangementer. Men der er bruk for et sterkt forsamlingssted, som er aktør for å skape debatt om litteratur, kultur og samfunn. Alf Kjetil Igland er leder for en gruppe, som prøver å få det til med et litteraturhus. Det ser ut til, at et litteraturhus har muligheter i Dronningens gate 30 eller den gamle teaterbygning.

Storbyer er lokomotiv

Et ønske er en bachelor i filosofi, som presentable universiteter har, som mangler på UiA. Andre ønsker et dyrepoliti, og enkelte ønsker et psykosomatisk universitetssykehus.

Storbyer er lokomotiv for å gi gode utdannelser, jobb og bra kulturtilbud. Virksomheter vil være i storbyer, fordi det er her spesialisert arbeidskraft finnes. Små kommuner mangler ofte fagfolk som leger, psykologer og spesialister, som alltid finnes i en storby.

Gammeldags?

Det er prisverdig at Høyre har startet samtalene om å få til en storkommune. Men det kan være Høyre vil tape makten i Kristiansand i kommunevalget. Det kan være at velgerne mene, at den nåværende ledelse kan anklages for å være for konservativ og gammeldags. På den annen side kan man argumentere for at disse saker ingen betydning har, men det bestemmer velgerne snart. Nevnes kan innblandingen i arbeidskonflikten i Norwegian, medaljer fra kommunen og kontantstøtten. Andre saker, som har bidratt til å omtale Kristiansand som konservativ og gammeldags i andre storbyer, er varaordførerens forsøk på å gjenopplive debatt om abort med dukkebilde på Facebook, ordførerens video for å markedsføre Kristiansand fra egen båt og en politiker, som opptrådte i israelsk militæruniform.

Det er vesentlig, at en stor majoritet av partiene i Kristiansand står sammen bak en storkommune. Høyre alene kan ikke få en storkommune på plass. Det er krevende samarbeide å sikre en storkommune.