Vi i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) har fokus på noen sentrale spørsmål i valgkampen. Du kan hjelpe oss ved å spørre lokalpolitikerne der du bor.

Barna er det viktigste vi har. De skal bygge framtida vår og skape verdier som samfunnet kan dra nytte av i mange tiår framover, og ikke minst skal de ha et godt liv! Be politikerne være konkrete og tydelige. Hva betyr påstanden «Skole er viktig» i praksis? Spør politikerne om hvordan det står til i skolen i deres egen kommune.

Det er flere årsaker til at elever ikke fullfører videregående opplæring. Har skolen kvalifiserte lærere og vikarer? Har barna det bra på skolen? Elever må få god og riktig hjelp med en gang problemer oppdages. Spør politikerne hva de vil gjøre for at frafallet skal bli mindre.

Spør politikerne om hvordan det står til i skolen i deres egen kommune.

Djupedalutvalget lanserer en nullvisjon for krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering i norsk skole. Både elever, foreldre, skolens ansatte og skoleeier må arbeide sammen for å nå denne visjonen. Spør politikerne om hvordan de vil nå målet!

Vi i FUG mener det ikke er nok med en dyktig lærer dersom elevgruppa er stor. Alle elever har krav på tilpasset opplæring. Det kan være vanskelig når det er mange elever. Spør politikerne om de vil prioritere flere lærere i skolen.

Det er stor lærermangel og mange ufaglærte vikarer. Med det store kompetanseløftet blant lærerne blir behovet for vikarer enda større. Spør politikerne om de vil bruke penger på kvalifiserte vikarer mens lærerne er på videre— og etterutdanning!

Sist, men ikke minst; etterlys «et lag rundt eleven» som består av flere enn lærere. Viktige stikkord er skolehelsetjeneste, PP-tjeneste, fagarbeidere i skolen og skolefritidsordningen. Spør politikerne om de vil bruke mer penger på dette.

I mange kommuner gis det mer spesialundervisning jo eldre elevene blir. FUG mener at tiltak må settes inn tidlig for at problemene ikke skal øke. Statistikk viser også at god tilpasset opplæring reduserer behovet for (dyr) spesialundervisning. Alle elever skal oppleve både mestring og å utnytte sitt potensial. Spør politikerne hvordan de vil få til det.

Elevene har rett til gratis offentlig opplæring både i grunnskolen og i videregående skole. Kommunen kan ikke kreve at elevene eller foreldrene dekker utgifter i forbindelse med opplæringen, for eksempel utgifter til undervisningsmateriell, transport i skoletida, leirskoleopphold, ekskursjoner, teater eller andre turer. Likevel er mange skoler avhengige av kronerulling og dugnadsarbeid fra foreldrene for å få gjennomført slike aktiviteter. Spør politikerne om de vil sikre at gratisprinsippet praktiseres ved deres skoler.

Dere politikere må gjerne benytte anledningen til å klargjøre noen av disse utford r ingene direkte i avisa. I tillegg håper vi dette blir viktige temaer i valgkampen og ikke minst lokalt i neste 4 årsperiode.

God sommer og godt valg!