Vi vet alle at trening og fysisk aktivitet er bra for helsen vår, og hvilken effekt dette har for både å forebygge mot og behandle en rekke sykdommer og plager. Likevel er de færreste av oss jevnlig aktive, noe som kan svekke livskvaliteten vår og sette oss i faresonen for å utvikle livsstilssykdommer, muskel-skjelettlidelser, psykiske plager og lignende.

Denne økte inaktiviteten er ganske forståelig. De siste tiårene er samfunnet blir mer og mer stillesittende, det er økt tilgjengelighet av energitett mat og sofaen frister ofte mer enn treningssenteret. Før var fysisk aktivitet en stor del av hverdagen og arbeidsdagen, men nå er det mer eller mindre vårt eget ansvar å tilrettelegge for. Det er ikke alltid like enkelt.

For å gjøre det enda litt vanskeligere for oss, finnes det masse informasjon der ute om trening og kosthold, men hvordan kan vi vite hva som stemmer og ikke? Omtrent daglig blir vi eksponert for overskrifter og reklamer som «Sara raste ned 50 kg, her er hemmeligheten» eller en rekke dietter som skal erstatte et fullverdig og næringsrikt måltid. Hvis du i utgangspunktet ikke interesserer deg for trening eller kosthold, er det ikke enkelt å finne en bærekraftig løsning for et litt sunnere liv i denne jungelen av fleip og fakta.

Hvis trening hadde vært en pille, hadde nok de fleste tatt den. Tenk så fantastisk å forebygge eller behandle sykdommen du lider av, samtidig som du får bedre søvn, mindre stress, økt velvære, bedre mental helse, mer overskudd og bedre humør! Dessverre er det slik at man må gjennomføre den treningsøkten for å få disse resultatene, og det er ofte her det stopper opp.

De fleste av oss kjenner seg nok igjen i følelsen om at de ønsker å trene, men kunnskapen strekker ikke til. Kanskje er det også litt skummelt å dra på trening, og føle at alle ser på deg når du egentlig ikke helt vet hva du gjør? Det er nettopp her vi bør gjøre det mer tilgjengelig og enklere for alle å starte med trening.

«Det å måtte legge framtidsdrømmer, studentlivet og arbeidslivet på hyllen kunne absolutt blitt en realitet for meg, da ryggsmertene stoppet meg ifra å få til det jeg ønsket.» Foto: Privat

Framfor å skrive ut smertestillende til alle som trenger det, kan et fint tiltak være å gi dem muligheten til veiledet trening på resept. Dette vil gi pasienten en bedre fysisk og psykisk helse totalt sett. For hva har du egentlig tenkt til å gjøre når effekten av pillene går bort? Ta deg en ny? Da er det ingen tvil om at fysisk aktivitet og trening er et mye bedre alternativ.

Jeg er selv utdannet personlig trener, kostholdsveileder, mental trener og studerer rehabiliteringstrening for muskel- og skjelettlidelser. Men jeg er ikke bare personlig trener, jeg er også kronisk syk, og har en dyp forståelse for hvordan det føles for både kropp og hodet.

Da jeg var 13 år, fikk jeg beskjeden om at jeg måtte leve resten av livet mitt i smerter. Jeg fikk påvist en muskel- og skjelettsykdom som heter skoliose. Siden da har jeg hatt to omfattende operasjoner, og har to stenger og 28 skruer i ryggraden. Det føltes som at livet mitt gikk i grus før det i det hele tatt hadde startet. Sykdommen har i stor grad preget livet mitt med smerter, funksjonsnedsettelse og utfordringer. Det å måtte legge framtidsdrømmer, studentlivet og arbeidslivet på hyllen kunne absolutt blitt en realitet for meg, da ryggsmertene stoppet meg ifra å få til det jeg ønsket.

Da jeg fant styrketrening, tok dette en fullstendig helomvending. Alle legene og kirurgene jeg hadde samtaler med fortalte meg at dersom jeg ønsker å leve et fullverdig liv blir jeg nødt til å trene, men ingen veiledet meg.

Jeg ble naturligvis henvist til fysioterapeut, men illustrasjoner av treningsøvelser på et A4-ark er ikke tilstrekkelig når du skal starte opptrening med en helt ny ryggrad. De fleste fysioterapeuter har ikke tid til å trene med deg 2–3 ganger per uke for å skape trygghet og gi deg bekreftelse på at det du gjør på trening er korrekt. Det er nettopp her en personlig trener hadde vært nyttig.

Jeg tok et valg om at jeg skal være sjef i mitt eget liv, og ikke la sykdommen bestemme. Derfor lærte jeg meg hvordan jeg skal og bør trene for at ryggen min skal fungere best mulig. Etter mange år med prøving og feiling har jeg funnet ut hva som fungerer for meg, og hvordan jeg kan trene for å kunne leve et fullkomment liv.

Det hadde vært mye enklere om jeg hadde fått tilbud om treningsveiledning på resept etter disse store operasjonene. Jeg vet at mange der ute er i samme eller lignende situasjon som meg, og det er ikke en selvfølge at de kommer til å bruke mange år på å lære seg hvordan de bør trene for å bedre sine sykdommer og plager. Heldigvis er jeg glad i trening og synes dette er veldig spennende å lære mer om, men slik er det ikke for de fleste av oss.

Forslaget om personlig trening på resept har vært mye diskutert den siste tiden, og nylige undersøkelser viser at svært mange er positive til dette tiltaket.

Dette tyder på at mange har behov og ønsker veiledet trening av en PT, men dessverre har ofte de som trenger tilbudet ikke tilstrekkelig god økonomi.

Husk at trening er for alle, og det behøver ikke å bety full svettefest og makspuls. En gåtur og litt bevegelse kan være fint det også.

Jeg ønsker å slå et slag for personlig trener-yrket, og mener dette burde ha vært en del av helsevesenet for lengst. Trening er faktisk en medisin, og veiledet fysisk aktivitet på resept kan forbedre folkehelsen, gi færre sykemeldinger og avlaste et allerede overarbeidet helsevesen. Denne meningen deler jeg fra synspunktet som personlig trener, men ikke minst som kronisk syk.

Foto: Privat