I videoen over kan du se dokken under Hestmanden fylle seg med vann.

KRISTIANSAND: – Nå fosser vannet inn fra de to store ventilene på dokkporten, sier produksjonsleder ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter, Jon Helge Aas.

I dag var det altså en milepæl i prosjektet, hvor det 100 år gamle skipet fikk kjenne saltvannet igjen. Fem timer tok det fra første vannstråle traff dokka, til denne var fylt med vann. Og i morgen er skipet klart for neste store høydepunkt: Det skal sjøsettes. Da kommer blant andre miljøvernminister Eirik Solheim, som skal holde tale før skipet slepes ut av dokka for å ligge til kai utenfor Bredalsholmen.

Åpent for publikum

– Det er godt å se at den flyter, og det er godt at vi nærmer oss en levering. Sånn er det med alle prosjekter. Men siden prosjektet har vart over mange år, er det blandede følelser hos flere. Det å følge prosjektet så lenge som mange har gjort, gjør at man får et spesielt forhold til båten, sier Aas.

Etter at båten har blitt sjøsatt, blir museumsskipet åpent for publikum. Da kan de komme om bord og se hvordan D/S Hestmanden ser ut etter tiår med oppussing. Nærmere 100 millioner kroner har blitt brukt i restaureringsprosjektet.

Krigsseiler kommer

Den 90 år gamle krigsseileren, Søren Brandsnes, skal også få med seg programmet i morgen. I dag ble museumsskipet D/S Hestmanden endelig sjøsatt. Det har han ventet på i mange, mange år. Flere ganger ga han nesten opp å få se skipet ferdig, og at krigsseilerne omsider skulle bli hedret.

– Jeg er i grunnen vant til det. Å vente, altså. Det er et veldig lyspunkt å kunne se skipet på vannet nå. Nå er det garantert at Hestmanden får leve. Jeg må se det sånn. Man må passe seg så man ikke blir bitter. Jeg håper bare skipet blir seilbar langs norskekysten, slik det var planlagt. Det er jo hele Norges skip. Men det blir ikke i min tid, sier Brandsnes, som har blitt tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid for krigsseilerne.

SALTVANN IGJEN: Her renner vannet fortsatt inn i dokka til museumsskipet D/S Hestmanden. I morgen skal det sjøsettes. FOTO: LARS HOEN Foto: Lars Hoen