15. september var en merkedag for Kiss-legende Ace Frehley. Først og fremst så endelig albumet «Anomaly», hans første på 20 år, dagens lys. Den andre årsaken er vel så viktig.

– Ja, datoen markerer mitt tredje år som edru. Det var imidlertid ikke planlagt at det skulle skje samtidig, forteller han via en sprakende telefonlinje fra andre siden av Atlanteren.

Frehley var et av de fire opprinnelige medlemmene i Kiss, og «The Spaceman» forlot bandet offisielt i 1982. Da hadde han vært medlem av bandet i ti år og rukket å inspirere tusenvis av gitarister.

– Er det at du har inspirert så mange andre til å begynne å spille gitar det du er mest stolt av i karrieren?

– Jeg er stolt av det, men det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Dersom jeg begynner å gruble på det tenker jeg bare at jeg burde øvd mer da jeg var ung. Jo, jeg burde absolutt ha øvd mer, flirer han.

Karriere

Frehley klarte seg strengt tatt relativt bra på tross av at han etter eget utsagn burde øvd mer. Han preget Kiss som leadgitarist, bidro ofte som låtskriver og han designet i tillegg den velkjente Kiss-logoen som i dag pryder alt fra matbokser til likkister. Den notoriske urokråka setter pris på livet som nykter. I sangen «A little below the angels» fra den nye platen synger han at «Alcohol was a friend of mine».

– Savner du det?

– Nei, jeg savner det ikke. Det var noe jeg slet med, men «by the grace of god» kom jeg meg ut av det, og nå har det kommet et flott album som resultat.

– Ville albumet blitt anderledes dersom du ikke hadde sagt farvel til alkoholen?

– Det ville nok ikke hengt så godt sammen, sier han.

Stormannsgal

Forholdet mellom de fire medlemmene i Kiss var aldri spesielt kjærlig. Frehley mente ofte at Gene Simmons og Paul Stanley holdt ham tilbake kreativt. Simmons har i sin biografi imidlertid hevdet at han hele tiden oppfordret Frehley til både å skrive og synge i bandet. For å gi de respektive medlemmene utløp for eventuell oppdemmet kreativitet bestemte Kiss seg for at alle de fire medlemmene skulle gi ut en soloplate. De fire platene ble gitt ut samme dag i september 1978. Overraskende for mange var det Frehleys album som fikk best kritikker og solgte best.

– På den nye platen har jeg forsøkt å gjenskape stemningen fra det albumet. Jeg brukte mye av det samme utstyret og angrep sangene på samme måte som jeg gjorde i 1978. Selv om denne platen er innspilt digitalt synes jeg den har fått en vintage feel, sier Frehley.

– Er du overrasket over at soloplaten fra 1978 har holdt seg så godt og hvorfor tror du den ble så populær som den ble?

– Det kan jeg ikke svare på. Det er bare den platen alle trekker fram som sin favoritt, sier han.

På soloalbumet fikk Frehley en hit med sin coverversjon av «New York Groove». På det nye albumet har han hentet fram Sweet-låten «Fox on the run».

– Jeg har alltid vært fan av Sweet. Ideen om å covre sangen kom da vi var igang med miksingen av platen. Vi hamret den ut på fire og en halv time i studio og jeg synes den passet fint inn, sier han.

– Du har tidligere fortalt at du selv lot deg inspirere av Jimi Hendrix, Albert Lee, Buddy Guy, BB King, Zeppelin og The Rolling Stones. Hva har du hørt på av musikk mens du har jobbet med den nye platen?

– Ikke særlig mye. Jeg har vært innelåst i et studio og har forsøkt å holde meg borte fra ny musikk. Målet var jo å gjenskape den samme stemningen som i 1978, sier han.

Mange sanger

Arbeidet med «Anomaly» startet i 2004, men ble avbrutt av flere turneer. Han besøkte blant annet Norge i fjor, og satser på å komme tilbake neste år.

– Jeg regner med det, ja, sier han.

Han kan også berolige fansen med at det ikke kommer til å ta like lang tid før den neste platen kommer.

– Vi spilte inn 16 sanger til denne platen. Jeg har fem-seks andre sanger liggende også, så det kommer en ny plate om ikke så alt for lenge. Det kommer i hvert fall ikke til å ta 20 år, ler han.

Han regner med at han kommer til å spille opp til fem sanger fra den nye platen på de kommende turneene. Fansen vil uansett få de mest kjente klassikerne.

– Jeg har alltid hatt veldig lojale fans og jeg skylder dem å i stor grad gi dem det de ønsker seg, sier han.

– Er du nervøs for hvordan platen blir mottatt?

– Nervøs? Nei, jeg er ikke nervøs. Jeg er lettet. Det har vært en lang prosess og nå kan jeg tenke framover.

Kiss

Frehley tidligere bandkolleger Paul Stanley og Gene Simmons har erstattet Frehley og Peter Criss med Tommy Thayer og Eric Singer. Thayer er nå mannen som bruker sminken og kostymene som Frehley skapte. Et morsomt poeng for alle verdens Kiss— og Frehley-fans er at begge gir ut plater i høst. Frehley slapp sitt album 15. september, mens Kiss serverer verden «Sonic Boom» i oktober.

– Det har gått 20 år siden din forrige plate, og elleve år siden den forrige Kiss-platen. Så går dere hen og gir ut nye plater omtrent samme måned. Er du sikker på at dette ikke var planlagt?

– Det var i hvert fall ikke noe jeg har bidratt til å planlegge. Jeg annonserte mitt album før Kiss annonserte sitt.

– Men det skader vel ikke markedsføringen?

– Vel, jeg tror ikke det er noen dårlig ting. Fansen kommer selvsagt til å sammenligne de to, og jeg synes jeg har laget en god plate. Nå er den ute og jeg håper den blir godt mottatt, sier Frehley.

Smakebiter fra albumet er lagt ut på www.acefrehley.com , og Frehley kan også følges på Twitter.