KRISTIANSAND: Den 21. januar sa styreleder Ansgar Gabrielsen til Fædrelandsvennen at styret i april ville konkludere med hva milliardstiftelsens nye strategi skulle være.

Videre sa han:

– Den vil bli publisert og diskutert med de som har vært med i prosessen, og basert på tilbakemeldingene regner vi med å vedta en endelig ny strategi i juni.

Men strategien ble verken publisert eller diskutert med de om lag 100 aktørene som hadde vært med i de såkalte «dialogmøtene», som Oxford Research gjennomførte på vegne av Cultiva-styret i vinter.

I stedet ble barnestrategien presentert med brask og bram for et temmelig overrasket publikum på Kick den 12. april.

Cultiva nekter dokument-innsyn

Dagen før, 11. april, bestemte Cultivas styre å gjøre Kristiansand til barnas kulturby. Vedtaket ble fattet på et lukket styremøte der Fædrelandsvennen forgjeves forsøkte å få adgang.

– Vi fant ut at det ikke var noen grunn til å vente til junimøtet med å fatte en beslutning. Vi ønsket heller å konsentrere oss om å implementere den nye strategien, sier Ansgar Gabrielsen i dag.

– Men du sa jo i januar at dere skulle sende forslaget til strategi ut på høring til de medvirkende i prosessen?

– Noen formell høringsrunde ville det uansett ikke være snakk om. Vi fant altså ut at det ikke var noen grunn til å vente, sier Gabrielsen.

Utkast

Også i anbudspapirene til Oxford Research, som gjennomførte gruppemøtene med aktører fra kulturliv, akademia, næringsliv og kommunen, ble det planlagt en avsluttende høringsrunde.

Der står det:

«Basert på prosessen i styret utarbeides utkast til strategidokument og dette behandles i styret igjen før utsendelse på høringsrunde.»

Og videre:

«Oxford Research tilbyr seg å bistå Cultiva i utformingen av et godt høringsdokument. Etter at dette er utarbeidet foreslår vi at Cultiva selv gjennomfører høringsrunden og endelig vedtak uten vår aktive medvirkning. Vi er imidlertid åpne for å bistå i arbeidet etter at høringsutkastene er kommet inn.»

Dette ble det aldri noe av. I stedet er innspill— og dialogmøtene som ble avhold i forkant, noe upresist blitt omtalt som høringer.

– Men du sa altså i vinter at dere skulle diskutere strategien med dem som hadde vært med?

– Hvem som eventuelt skulle ha vært med i en slik høring, er ikke klart. Det er ikke nødvendigvis noen korrelasjon mellom en høringsinstans og alle som var med i dialogprosessen. Nå hadde altså styret innlemmet synspunktene og innspillene som var kommet inn da vi utmeislet vår strategi. Vi kunne ikke sende den tilbake til de 100 aktørene og spørre «hva synes dere»? Strategien er først og fremst basert på vårt eget frie skjønn, sier Gabrielsen.

– Når vedtok dere å droppe høringen?

– Det ligger implisitt i det faktum at vi vedtok strategien 11. april.

– Anger du på det når du nå ser alle reaksjonene som har kommet i etterkant?

– Vi hadde gjort det enklere for oss selv, og Fædrelandsvennen hadde spart en del trykksverte, dersom vi hadde hatt en slik runde, men jeg tror ikke resultatet hadde blitt nevneverdig annerledes. Vi visste uansett at det ville bli reaksjoner, ettersom det er betydelige interessemotsetninger på kultursektoren, sier Gabrielsen.

Få forslag

Han understreker også at det kom svært få konkrete forslag til strategi fra Oxford Research sine møter med de ulike aktørene.

Ifølge anbudspapirene stilte Oxford Research tre spørsmål til deltakerne: «Hvor står vi?». «Hvor skal vi?» og «Hvordan skal vi komme dit».

– Kan ikke manglende forslag like gjerne ha noe med spørsmålsstillingen til Oxford Research å gjøre?

– Nå tror jeg deltakerne i disse gruppene var såpass taleføre at de ikke la noen bånd på seg, men det må den enkelte svare for. Men dette er et tilbakelagt stadium, og nå ønsker vi å konsentrere oss om gode ideer for å gjennomføre strategien, og å få til gode resultater sammen med kulturoperatører i videste forstand.

– Hvordan skal dere bedre det betente forholdet som nå er oppstått mellom Cultiva og byens kulturaktører?

– Det er vår felles hodepine, og jeg tror styret er fullt innforstått med at det er vårt ansvar. Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å kunne sette oss ned ved bordet sammen med alle aktører og gode krefter som skal til for å utvikle våre nye prosjekter. Og jeg vil understreke at vi ønsker kontakt med alle, enten de har boikottet oss eller ikke.

Så vil jeg håpe det gjør oss fortjent til en annen type oppslag enn det vi har hatt i avisen de foregående ti år. Har man først satset 1,4 milliarder av Kristiansands innbyggeres midler, påhviler det et ansvar på Cultiva å reise noe som i større grad skaper begeistring – også fra aktørene som skal gjøre jobben.

At det vil oppstå interessemotsetninger innimellom må vi respektere, men jeg vil nok en gang minne om hvem Cultiva er til for: Kristiansands befolkning, sier styreleder Ansgar Gabrielsen.