Det er nesten ikke til å tro. De siste avsløringene rundt Cultiva og måten de har jobbet på er lissepasninger til kunstneraksjonen som ønsker at det nåværende styret skal erklæres for døde og maktesløse. Saken til de 49 kulturarbeiderne er blitt betydelig styrket siden de skrev sin mistillitserklæring.For det alle kritikere har mistenkt, fryktet og trodd viser seg langt på vei å være rett. Den store demokratiske strategiprosessen som skulle involvere alle og snakke med alle ligner mer og mer på en skinnprosess. Ideen om en satsing på levekår til barn og unge var ikke et rungende rop fra kultur— eller idrettsaktører i Kristiansand. Det er en idé fra styret selv, klekket ut under en middag på Lindesnes før de såkalte dialogmøtene startet.

Det ser ut som Cultiva-styret visste hvor de skulle. De ville gi folket en følelse av å være med, men når folket ikke mente som de helt hadde tenkt ble folkeviljen valgt vekk. Det ser ut som et fattig forsøk på forankring. Som nå er gjennomskuet og blitt til pinlig lesing i avisen.

400.000 kroner for noen møter som ender opp i noen stikkord. Det er ikke godt å si hva stykkprisen på stikkord er nå om dagen. Men kulturlivet i byen vår hadde fortjent å bli tatt så alvorlig at alt arbeidet hadde munnet ut i en større rapport eller noe skriftlig materiale. Det hadde offentligheten også fortjent fordi det videre arbeidet da kunne kvalitetssikres, etterprøves og måles opp mot noe. Og det burde vi fått lov til å gjøre, all den tid Cultivas formue kommer fra en konto vi pleier å betrakte som felles.

Så hva nå? Det er rådet for Cultiva som skal felle dommen, og det skal nok mye til før de gjør noe dramatisk i forhold til styret. Mange av politikerne er jo også svært komfortable med den nye strategien, for det letter en kommunepolitikers hverdag at Cultiva-pengene støtter offentlige forpliktelser i forhold til levekår og oppvekst. Men politikerne må føle den manglende åpenheten beklemmende. De må føle skinndemokratiet som beklemmende. Demokrati og forankring i folket er jo ord og vendinger de liker. I hvert fall i et valgår.

Prisen for den nye strategien er ikke bare 400.000 kroner. Prisen er også at store deler av kulturlivet i Kristiansand har snudd Cultiva ryggen. Demokrati koster arbeid, mas og støy. Men alternativet er heller ikke billig.