Rettssaken mot malerfirmaet som malte Skattedirektoratet starter i Oslo tingrett mandag, skriver Aftenposten.

En rekke menn fra Kosovo bosatt i Norge, som politiet knytter til kriminelle hvitvaskingsnettverk omkring mannen og selskapet som nå står tiltalt, kan trolig vente tiltaler i tiden fremover. Flere av dem er stevnet som vitner i saken.

— Tiltalen mot denne personen og dette selskapet er en tiltale mot en av de største brukerne av svart arbeid vi har sett. Tiltalen reflekterer hvordan han fra 2008 frem til 2013 har brukt svart arbeid for over 30 millioner i virksomheten sin, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Den tiltalte 30-åringen og hans selskap Aktiv Maler Service har vært underleverandør hos en rekke større entreprenører som blant andre Veidekke, AF Gruppen og Malermester Harald Askautrud.

Aktiv Maler Service AS jobbet blant annet på Kulturhuset Kilden i Kristiansand og med oppussing av Skattedirektoratet. Begge disse byggeprosjektene var pekt ut til å være under spesiell kontroll av skatteetaten som såkalt «hvite prosjekter».

**Les også:

Les også:Ble gransket for svart arbeid mens de pusset opp Skattedirektoratet**

Saker i kø

— Det er flere saker som vil komme tilknyttet det samme komplekset. Skatteetaten avslutter i disse dager bokettersyn hos flere andre aktører i dette nettverket, alle brukere av svart arbeid, forteller Meeg-Bentzen.

Les også:

Minst 15 av de innkalte vitnene i saken har status som siktet for heleri.

Et av vitnene som er siktet, en 54-årig innehaver av et større malerfirma, er mistenkt for å ha en tung rolle i hvitvaskingsnettverk. Skatteetaten har i lang tid forgjeves forsøkt å slå selskapet hans konkurs ved å gjøre det ansvarlig for skattekrav mot underleverandører.

Les også:Overførte to mill. til rene hvitvaskingsfabrikker

— 54-åringens status som siktet i dette sakskomplekset endres ikke av avgjørelsen fra Høyesterett i forbindelse med konkurssaken. Vi registrerer at han er hovedoppdragsgiver til tiltalte, men at han også har brukt nettverket direkte, sier politiadvokaten.

Advokat René Ibsen, som er forsvarer for 54-åringen, sier i en SMS følgende:

"Oslo politidistrikt valgte å sikte min klient uten at noen etterforskning mot ham var gjennomført. Dette var en ren taktisk siktelse fra påtalemyndighetens side, som han tar med knusende ro."

Nekter straffskyld

Også 30-åringen avviser straffskyld.

— Han har fortsatt som utgangspunkt at han ikke erkjenner straffskyld. Han mener at han i løpet av saken kan vise at det er reelle underentrepriser. Firmaene har utført arbeid for ham og tatt betalt for det, sier advokat René Ibsen, som også er forvarer for 30-åringen.

— Det er åpenbart drevet svart i disse firmaene, men det har altså levert arbeid for tiltalte. Han vil hevde at han ikke visste de drev svart, legger Ibsen til.

Les også:Malermester Askautrud AS: - Vi har aldri mistenkt svart arbeid

Totalt er det snakk om grovt heleri for over 28 millioner kroner. Dette skal ifølge politiet ha skjedd via fiktiv viderefakturering av jobber for å skjule svart arbeid. I alt 16 tilknyttede selskaper er nevnt i tiltalen. Tre av innehaverne er allerede dømt for heleri knyttet til kriminelle nettverk.