— Dette må være et alvorlig varsko til Kristiansand kommune og offentlige myndigheter på Sørlandet. Alle retningslinjer for anbud må gjennomgås. Vi må være helt sikre på at det offentliges penger ikke går inn i svart økonomi, sier SVs Alf Holmelid til Fædrelandsvennen.

Følg Fevennen på Facebook!

Mange jobber for det offentlige

Det er Aftenposten, som i en reportasjeserie avdekker at firmaer som enten er dømt for eller siktet/mistenkt for grov økonomisk kriminalitet, har fått oppdrag som underleverandører på en rekke offentlige byggeprosjekter.

Avisen avdekker at slike firmaer har jobbet på prosjekter både for Forsvarsdepartementet, Skattedirektoratet og flere andre offentlige etater.

Alf Holmelid krever bedre kontrollsystemer mot useriøse firmaer i byggebransjen Foto: Kjartan Bjelland

Firmaet Aktiv Maler Service AS er blitt drevet av en 30-åring som politiet mener har tilknytning til det albansk/makedonske «Zvonko-nettverket». 30-åringen ble i april i fjor siktet hvitvasking, brudd på utlendingsloven, momslovgivningen og grovt bedrageri.Ifølge Aftenposten mener politiet at Zvonko-nettverket er et av de største kriminelle nettverkene i Norge. Det er snakk om hvitvasking av 40 millioner kroner og over 200 millioner kroner i skatte-og avgiftskrav.

35 personer er siktet til sammen.

Aktiv Maler Service AS jobbet for en underleverandør for AF-gruppaen under byggingen av Kilden. AF-gruppen hadde hovedentreprisen til teater— og konserthuset.

Ukjent for ledelsen

Prosjektleder for Kilden-utbyggingen, Ernst Aukland, kjente ikke til saken torsdag, og kunne ikke kommentere.

Saken skal være helt ukjent for Kilden-ledelsen. Kilden var et såkalt «hvitt byggeprosjekt» med tilsyn fra skatteetaten underveis.

— Firmaet er anmeldt etter Kilden-utbyggingen, men likevel må vi kunne spørre om kontrollrutinene da Kilden ble bygget. Byggebransjen er mer og mer infisert av grå- og svarte selskaper. Offentlige myndigheter sikre at slike firmaer ikke benyttes. Hvis ikke den offentlige økonomien er seriøs, har vi tapt, sier Holmelid.

Forlanger bedre rutiner

Han forlanger at Kristiansand kommune og andre offentlige myndigheter går gjennom sine anbudsrutiner og kvalitetssikring.

— Vi kan ikke tillate at kriminelle selskaper infiserer byggebransjen og offentlig økonomi, sier Holmelid, som mener et hovedproblem er den stadig mer omfattende rekken med underleverandører.

Teknisk direktør i Kristiansand kommune, Ragnar Evensen, visste ikke om malerfirmaet som ble benyttet på Kilden.

Teknisk direktør Ragnar Evensen er enig i at Kristiansand kommune må gå gjennom rutinene for å sikre seg bedre. Foto: Torstein Øen

Han er enig med Holmelid i at det offentlige må sikre seg maksimalt.

— Rekken med underleverandører blir stadig lenger på byggeprosjekter. Kontroll blir da vanskeligere. Veivesenet har nå, så vidt jeg vet, stilt anbudskrav om kun tre ledd: Hovedleverandører, underleverandør og leverandør under der igjen. Det må vi absolutt vurdere å gjøre i Kristiansand også, sier Evensen.

René Ibsen er advokat for daglig leder i Aktiv Maler Service. Han sier til Aftenposten at hans klient nekter straffskyld, og at han er lurt på samme måte som det offentlige er blitt.

AF-gruppen visste ikke

Konserndirektør Morten Grongstad i AF-gruppen mener det store entreprenørselskapet har gode kontrollrutiner med underleverandører.

— Det gjaldt også da vi bygget Kilden. Vi sjekker økonomiske forhold, historikk, osv. Vi får også fullmakter til å innhente skatteopplysninger, sier han, men minner om at Aktiv Maler Service AS var en underleverandør for en underleverandør.

Han sier AF-gruppen ikke visste om feil hos Aktiv Maler Service AS da Kilden ble bygget, men at samarbeidet ble avsluttet da selskapet fikk rede på at daglig leder i selskapet var pågrepet og siktet.

Grongstad vektlegger eget selskaps kontrollansvar, men han er også glad for at offentlige tilsynsmyndigheter er mer på banen.

— Vi har et bransjeproblem. Utfordringen er større enn før, sier han.