— Underworld er en eksklusiv booking. De har ikke spilt i Norge siden sist de spilte på Quart, forteller Toffen Gunnufsen til Fædrelandsvennen.

Britiske Underworld har besøkt Kristiansand to ganger tidligere (i 1994 og 1996) og avslutter i Bendiksbukta onsdag 29. juni.

- Essensen av Quart

28. og 29. juni arrangeres Quart25 for å markere at det er 25 år siden Quartfestivalen oppstod.

Toffen Gunnufsen i Bendiksbukta. Foto: Torgeir Eikeland

– Underworld er veldig representative for den elektroniske klubbmusikken som var så sentral i oppstartsfasen til Quart. Bandet leverte to euforiske opplevelser i Teltet i Tresse, og har klart å holde koken i årene etterpå. Bookingmessig prøver vi å få fatt i artister som representerer essensen av Quart. Underworld fyller de kravene på alle måter, sier Toffen Gunnufsen i en pressemelding.

— I 90-tallets ånd

Fædrelandsvennens musikkanmelder Roy Søbstad sier følgende om Quart25s første booking:

- Underworld må sies å være en booking helt i 90-tallets og Toffens ånd. Da Underworld var på høyden – i «Trainspotting»-perioden – hadde de appell til både elektronika- og rockpublikummet. I dag lever vel både de og publikummet deres mest på minnet om gamle fester. Men å stå i stor flokk og brøle «Lager! Lager! Lager!» vil selvsagt aldri gå av moten.

Til Fædrelandsvennen sier bookingsjef Toffen Gunnufsen at det er gøy å kunne slippe det første navnet til festivalen.

— Underworld er fortsatt aktive og headliner festivaler verden over. De representerer en periode da Quart gikk fra å være en liten festival i Kristiansand til en internasjonal festival. Dette blir supert for de som er interesserte i denne typen musikk.

To ganger tidligere

Underworld er en britisk elektronikagruppa som ble dannet i Storbritannia i 1987. Bandet består av Karl Hyde, Rick Smith og Darren Price.

— Underworld fikk sitt definitive gjennombrudd samme året som de besøkte Quart i 1996. Med låta “Born Slippy”, som også spilte en sentral del i filmen Trainspotting , fikk verden for alvor opp øyene for den engelske trioen, skriver Quart25 i pressemeldingen.

Til neste år kommer bandets niende studioalbum, Barbara Barbara, we face a shining future.

— Siste natt med gjengenGunnufsen har vært tidlig ute med å gjøre publikum oppmerksomme på at noen av de største navnene er utenfore rekkevidde i 2016. - Det er klart at folk har en forventing til at vi skal booke Coldplay eller Foo Fighters, men hver av dem skal ha tre ganger så mye som de vi har i det totale bookingbudsjettet, sier han.

Quart25 har et budsjett på 8-10 millioner kroner, hvorav fem millioner til booking.

— Dette er en engangsforeteelse for å feire at det er 25 år siden festivalen oppstod med Quadradurmusivalen i 1991. Det blir en «siste natt med gjengen» for å avslutte dette på en ordentlig måte, sa Toffen Gunnufsen til Fædrelandsvennen i forbindelse med lanseringen av Quart25. Under Quart25 blir det 8-10 band per kveld, pluss klubbkonsept om natta. To av bandene hver kveld blir på størrelse med Underworld, informerer Gunnufsen.

Marilyn Manson spilte på Quartfestivalen i 1999 Foto: Arkivfoto

Artister fra 90-tallet

Han har tidligere uttalt at det mest sannsynlig blir artister som spilte på Quart-festivalen på 90-tallet som blir booket til jubileet.

Her er lista over Quarts hovednavn i denne perioden.

1992: Spiritualized, Bel Canto, Pogo Pops, Black Press.

1993: Mental Overdrive, Anne Grete Preus.

1994: Blur, deLillos, Elvis Costello, Underworld, The Orb.

1995: Weezer, Supergrass, Tricky, House of Pain, Urge Overkill, Paradise Lost, The Black Crowes.

1996: Foo Fighters, Pulp, Chemical Brothers, Nick Cave, Coolio, Slayer, Massive Attack, Motorpsycho, Gartnerlosjen, Ministry.

1997: Rage Against The Machine, Suede, Aphex Twin, Daft Punk, Faithless, Fatboy Slim, Charlatans.

1998: Iggy Pop, Beastie Boys, Teenage Fanclub, Tori Amos, Björk, Portishead, Bertine Zetlitz.

1999: Blur, Fatboy Slim, bob hund, Massive Attack, Garbage, Mercury Rev, The Cardigans, Marilyn Manson, Happy Mondays.