Festivalsjef for Palmesus, Leif Fosselie Foto: Kjartan Bjelland

28. og 29. juni gjenoppstår Quart-festivalen på Odderøya. 1. og 2. juli blir det strandfest på Bystranda. Men Leif Fosselie i Palmesus er ikke bekymret for å få Quarten samme uke som Palmesus.— Vi har helt sikkert noe overlapp, men det er vi ikke spesielt bekymret for. Vi er så godt som utsolgt for alt av billetter. Det er helt topp at Quarten gjenoppstår. Vi er en del av Quart-generasjonen, og har stort sett vært der. Vi satser på å bli raskt ferdige med opprigget til Palmesus slik at vi kan få med oss konsertene. Vi gleder oss til festen. Dette blir en super uke med mye trøkk i for Kristiansand. Dersom de skulle sprenge budsjettet hadde det vært gøy å få tilbake Depeche Mode eller David Bowie i Bendiksbukta!

Festivalsjef for Måkeskrik, Cathrine Sørensen. Foto: Reidar Kollstad

— En utfordringMåkeskrik arrangeres 8. og 9. juli, en uke etter Quart25. — Det er kult at de vil markere 25 år. Quarten har betydd mye i musikkhistorien, og dette blir en stor happening. Men for oss er det en utfordring at det kommer uka før oss. De har sagt at dette er en éngangsgreie og vi håper at de vil være med på å bygge oss opp. Måkeskrik feirer fem år neste år, og ble startet på en tid da det ikke skjedde så mye lenger, sier Cathrine Sørensen i Måkeskrik.

Hun har selv gode minner fra Quarten:

— Det var en stor festival uten man fikk den stressende følelsen man får på store festivaler. De hadde både store og nye artister. Jeg så for eksempel Muse på Vaskeriet på klubb i et halvfullt lokale. Quarten var noe unikt i Norge.

- Drømmer om Blur

Melissa Jocelyn Lesamana, leder av SV i Kristiansand, har allerede meldt seg som frivillig. Hun har oppfordret alle andre politikere til å gjøre det samme, foreløpig bare med følge av KrFs Atle Drøsdal.

— For meg personlig er det mange minner knyttet til Quart, og jeg var en frivillig sliter der på fem-seks festivaler. Jeg sjekket armbånd, ordnet med catering eller info og jeg plukket søppel, sier Lesamana.

SV-politiker Melissa Jocelyn Lesamana Foto: Kjartan Bjelland

— Hva er ditt beste Quart-minne?- Musikalsk kan nok det være David Bowie i 2002. Massive Attack og White Stripes var også veldig bra. Av ikke-musikalske ting må det være da vi dro ut til øyene rett utenfor Bendiksbukta med sjekta og lå der og drakk sommerpils mens vi hørte utrolig mye bra musikk fra festivalen.

- Hvem ønsker du deg til neste sommers Quart?

— Blur. Jeg har drømt om dem tre ganger i det siste. De skulle spille i en gymsal, og jeg rodde også til Odderøya i en rød Pioneer-jolle for å se dem. Men jeg kan ikke huske om jeg noen gang så dem live i virkeligheten.

- Folk nektet å gå

Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha hadde på slutten av nittitallet livesending fra Quartfestivalen med det populære NRK PeTre-programmet «XL». Sendingene gikk fra en scene i Gravane, og her var folk som Atle Antonsen, Johan Golden og Kristopher Schau med.

Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha Foto: Torgeir Eikeland

— Jeg leste på torsdag at Quart skulle gjenoppstå, og det hadde jo vært veldig moro å ta turen nedover, sier Thoresen-Hværsågod som i 2004 også var pressetalsmann for Quartfestivalen. - Hva er ditt beste Quart-minne?

— Musikalsk er det nok da David Bowie gikk på scenen i 2002 og åpnet med «Life on Mars».

— Det må ha vært da vi hadde den siste sendingen med XL fra Gravane og mange tusen mennesker nektet å gå da vi var ferdige. Jeg husker også at vi en gang fikk klage fra scenemesteren i Bendiksbukta hos Quart fordi det var så få folk der om ettermiddagen. Folk ville heller være i Gravane hos oss, sier Thoresen.

Kronprinsen Haakon var i mange år fast gjest hos Quartfestivalen. Foto: Rune Holm Schulstad

Kronprinsen er invitertKronprinsen Haakon var i mange år fast gjest hos Quartfestivalen, og det var også her han traff sin tilkommende Mette-Marit rundt årtusenskiftet. Kronprinsparet er i år spesielt invitert av festivalsjef Toffen Gunnufsen, men på slottet er man usikre på hva som skjer med invitasjonen:

— Det er for tidlig å si noe om dette nå. Det ligger langt fram i tid, og planene for sommeren er ennå ikke lagt, sier assisterende kommunikasjonssjef Svein Gjeruldsen ved slottet.

- Hyggelig med mimrefest

Pål Hetland var pressesjef under Quarten. Han ønsker Skral og Toffen lykke til med arrangementet:

Pål Hetland sammen med Toffen Gunnufsen. Foto: Thomas Hegna

— Det er en fin hyllest til det som en gang var. Men dersom dette var et forsøk på å skape en helt ny festival ville det vært rimelig patetisk. Men det er klart, en mimrefest er alltid hyggelig. Det blir spennende å se om Quart er en like sterk merkevare i dag som det en gang var. Jeg regner med at jeg og Arild Buli er på toppen av gjestelista. - Hva er ditt beste Quart-minne?

— Den beste følelsen var å se en full idrettsplass med folk som hoppa opp og ned av pur lykke. Den gang var det ikke mye penger å snakke om, så det å se andres glede var en fantastisk bonus. Og da jeg så David Bowie synge «Heroes» på Idrettsplasser ble jeg ganske blank i øynene.

- Hvilke band tror du vi kan få se?

— Dersom folk forventer David Bowie eller Rammstein blir de nok skuffet. Vi må nok se mer til den engelske elektronikascenen, som for eksempel Underworld og Leftfield.

Kjetil Nordhus er daglig leder for Sørnorsk kompetansesenter for musikk (Sørf) som står bak Sørveiv. Foto: Torstein Øen

— Alle vil dette velKjetil Nordhus, leder i Sørf er overrasket over interessen for Quart.

— Jeg hadde jo hørt rykter om dette på forhånd, men jeg hadde ikke regnet med at dette skulle fylle hele Facebook da nyheten kom onsdag kveld. Dette er følelsesstyrt, og mange har nok gode minner fra festivalen. Særlig overrasket er jeg over den nasjonale oppmerksomheten. Jeg tror nok det sitter folk i viktige posisjoner i media og musikkbransje nå som trådte sine ungdomssko på Quartfestivalen. Dette er et tiltak det virker som alle vil vel, sier Nordhus.

- Ditt beste minne?

— Da jeg var bandkontakt for Massive Attack i 1996 og møtte dem på Kjevik iført Bristol City-trøye. De ble ganske overrasket, og det ble mye fotballprat den helga.

KrF-politiker Harald Sødal Foto: Reidar Kollstad

— Fint at Odderøya blir bruktDa Marilyn Manson skulle spille på Quarten i 1999, reagerte spesielt KRF-politiker Harald Sødal.

— Det var en grusom opplevelse. Det var oppfordring om narkotikabruk og det likte jeg ikke. Jeg sa min mening, og jeg mener det samme da som jeg gjør i dag. Men at Quarten nå skal bruke Odderøya igjen er bare fint. Odderøya har blitt en kulturklynge, og jeg håper at stedet vil bli mer brukt.