NEW YORK: Arild Andresen fra Kristiansand og Espen Fyksen fra Flekkefjord kan i løpet av natten (norsk tid) hente med seg amerikansk tv-bransjes gjeveste pris hjem til Norge.

For første gang har Norge nådd opp i den harde konkurransen og er i år nominert i kategorien for beste TV-produksjon for barn og unge med seriene «Elias» og «Gutta Boys».

De skal konkurrere mot hverandre og mot de britiske barneproduksjonene «Johnny and the Bomb» og «Sugar Rush».

— Tett og jevnt

Ingen tør spå hvordan det vil gå med de norske bidragene, men de norske jurymedlemmene mener de holder et høyt nivå.

Regissør Eva Isaksen som sitter i juryen som kårer beste kvinnelige skuespiller, mener Norge absolutt hevder seg bra i konkurransen.

— I forhold til det jeg har fått sett ligger Norge klart blant den beste tredelen, sier hun, og legger til at det er spennende og inspirerende å se produksjoner fra hele verden og hvordan nivået er.

— Dette er en unik mulighet til å få se det beste som lages for fjernsyn, sier Hans Rossiné, dramasjef i NRK.

Rossiné sitter i juryen som kårer beste TV-film eller dramaserie. Han mener at de norske barne-TV-produksjonen står seg bra, men sier de britiske konkurrentene også er gode.

— Det blir tett og jevnt, sier han.

To sørlandsnominasjoner

«Gutta Boys» har fått tittelen «Boys Will Be Boys» på engelsk. Den er laget av Monster Film og sendt av NRK. Regissør Arild Andresen fra Vågsbygd, produsent Olav Øien og manusforfatter Axel Hellstenius er blant de som har tatt turen over Atlanteren. I tillegg skal Kåre Conradi, som har en rolle i serien, være med på festlighetene i New York.

«Elias» heter «Elias – The Little Rescue Boat» i konkurransen her. Det er en produksjon laget for TV 2 av Filmkameratene. «Elias» er regissert av Espen Fyksen, opprinnelig er fra Flekkefjord.

Amerikansk fjernsyn har sin egen Emmy-utdeling. Den deles ut tidligere på høsten i Los Angeles.

Sarandon deler ut

Gjennom hele helgen har New York sydet av TV-folk fra hele verden. Det kjøpes og selges barne-TV, miniserier, moroprogrammer, naturprogrammer, dramaserier og realityserier.

Natt til tirsdag norsk tid er det duket for rød løper, gallashow og prisutdeling.

En rekke kjente personligheter fra internasjonalt og amerikansk fjernsyn deler ut de ni forskjellige prisene. Og skuespiller Susan Sarandon skal sammen med den brasilianske TV-veteranen Milton Goncalves annonsere vinneren av barne- og ungdomskategorien.