NEW YORK: – Jeg har takketalen på en lapp. Vi har fått beskjed om at vi har 30 sekunder på oss, sier Olav Øen, produsent av «Gutta Boys».

Produsentene bak de norske barneseriene er fornøyd allerede, selv før de vet resultatet av mandagens store prisutdeling.

– Det er kjempegøy bare å være nominert. John M. Jacobsen, produsenten av «Elias», og jeg satt på en café i Cannes da det ble kjent at vi var nominert. Norske TV-serier har aldri vært nominert til Emmy før, sier Øen.

Landskamp I begynnelsen av oktober ble det kjent at de to norske seriene var nominert til Internasjonal Emmy i klassen for barne— og ungdomsproduksjoner. I konkurransen har de titlene «Boys Will Be Boys» og «Elias – The Little Rescue Boat» og de møter to britiske produksjoner, «Johnny and the Bomb» og «Sugar Rush».

Selv om norske «Gutta Boys» og «Elias» kjemper om den samme prisen er det bare vennskapelighet og gode miner. Konkurrentene, som til og med er plassert på samme hotell på Manhattan, lover at det ikke skal bli misunnelse og bråk ved frokostbordet om en av dem sikrer seg Emmy-prisen.

– Vi konkurrerer sammen mot engelskmennene. Dette er landskamp mellom Norge og England, slår John M. Jacobsen fast.

Skuespiller Kåre Conradi er også på besøk i byen for å feire en eventuell norsk seier. Han spiller en av pappaene i serien «Gutta Boys» og gleder seg til prisutdeling og gallaforestilling.

– Det blir det største gallashowet jeg har opplevd å være til stede på, sier han.

Varmt hvetebrød

Emmy-nominasjonen handler ikke bare om ære og berømmelse. Det er også nyttig økonomisk sett. Den animerte serien om redningsskøyten «Elias» selger allerede som varmt hvetebrød til fjernsynsselskap i utlandet. Og det er forventninger om at all ståheien rundt Emmy også vil sette fart på salg av oppvekstserien «Gutta Boys».

For rundt to år tilbake samlet bransjen seg om en nasjonal kampanje med mål om å vinne en pris i Internasjonal Emmy i 2007. Utvalgte produksjoner har fått egne veiledere, blant andre fra de aller mest proffe fjernsynsprodusentene i Los Angeles og London.

Årets nominasjoner er resultat av denne jobbingen.

– Vinner noen av oss, er det en stor seier for norsk TV- og filmbransje, sier Axel Hellstenius, manusforfatter for «Gutta Boys» og spillefilmen «Elling» som var Oscar-nominert i 2002. Sverige

En stor norsk delegasjon med totalt 29 personer er på plass i New York for å feire en eventuell norsk suksess. Dette omfatter NRK og TV 2 som skal se og kanskje kjøpe inn nye utenlandske serier og fjernsynsprogrammer. Og naturligvis har produksjonsselskapene Monster og Filmkameratene, som står bak «Elias» og «Gutta Boys», sine folk med.

Den internasjonale Emmy omfatter alle land med unntak av USA som har sin egen Emmy-utdeling i Los Angeles tidligere på høsten. Omtrent 500 fjernsynsselskaper er medlemmer.

Det deles ut priser i en rekke forskjellige kategorier: Beste kvinnelige og mannlige skuespiller, reality, komedie, dokumentar og tv-drama og miniserie, her er blant andre Sverige nominert i år med den samnordiske produksjonen «Kronprinsessen».